Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Steak s Chimichurri omáčkou - RECEPT a tip na víno

Steak s Chimichurri omáčkou - RECEPT a tip na víno

Malbec
Norton
Párování jídla a vína

Temperamentní argentinské tango v podobě výborného receptu na argentinský steak s bylinkovou chimichurri omáčkou podle naší Lenky.

Atmosféru skvělého jídla doplní výborné víno samozřejmě z Argentiny z oblasti Mendoza konkrétně z vinařství Norton Malbec Reserva 2018.

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.


V sobotu 17.4.2021 se lidé po celém světě alespoň symbolicky spojí a otevřou si spolu láhev vína odrůdy Malbec z Argentiny, aby dali hold této odrůdě a vinařům, kteří se o ni s láskou starají. Oslava Malbec Day je spojením vína, hudby a jídla. Proto si doma připravte večer s příchutí Argentiny jaksepatří.

Grilovaný Argentinský steak s Chimichurri omáčkou

Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2

Suroviny
2x Argentinský rump steak, může být i vakuově balený po 300 g ks
Suroviny na omáčku
1 hrneček/200 ml - petrželová nať
1/2 hrneček - čerstvé oregáno
3 paličky čerstvého tymiánu 
2 stroužky česneku  
1 ks šalotka 
1 ks červená špičatá paprika 
4 lyžice červený vinný ocet - balzamico
1 dcl olivový olej
sůl, mletý pepř - podle chuti
 

Postup

1.    Omyté a osušené steaky grilujeme na rozpáleném grilu nebo pánvi z obou stran asi 8 minut. Já jsem zvolila Medium Well. Podívejte se na doporučení jak vybrat a připravit dokonalý steak.

2.    Přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout, osolíme a opepříme a můžeme pokapat limetkovou šťávou. 

3.    Na omáčku nasekáme všechny suroviny najemno, přidáme olivový olej a červený vinný ocet. Dochutíme ji solí, pepřem a podáváme k steakům.

 

Someliérka doporučuje vhodné víno

Jak již samotný název receptu napovídá, při výběru vína bychom měli zůstat v Argentině. Ne nadarmo se říká, že lokální jídla se nejlépe snoubí s lokálními víny. Výběr konkrétního vína závisí na úpravy masa a také omáčky. Steak je připraven medium well a omáčka chimichurri je výrazná a jemně pikantní.

Nejlepším společníkem k připravenému jídlu je plné červené víno s vyšším podílem tříslovin a jemnou svěží kyselinkou. A takový je Malbec z vinařství Norton.

Doporučení someliérky - Norton Malbec

Malbec Reserva 2018 má hlubokou, tmavě fialovou barvu. Expresivní aroma ostružin, borůvek, fialek a tabáku.

Koncentrovaná ovocná chuť s hladkou sametovou texturou a dlouhou harmonickou dochutí. Hrozny pocházejí z 80 ročních vinic a víno vás zaujme hustotou a kompaktností.

Koupit na eshopu.

 

Vinařství Norton založil v roce 1895 Edmund Palmer Norton, který přišel do Argentiny pomáhat stavět železnici, která prochází přes Andy. Zamiloval se do Mendoza a rozhodl se založit si vlastní vinici v Luján de Cuyo. V roce 1989 vinařství získal Swarovski s cílem vytvořit respektovány a světově známé vinařství.

Od 2002 pracuje ve vinařství David Bonomi, který podle časopisu Decanter patří do TOP 10 nejlepších winemakers Jižní Ameriky. Velký úspěch zaznamenalo vinařství, když Wine Spectator zařadil Norton Reserva Malbec 2010 do seznamu 100 nejlepších vín.

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno doporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk a WinePlanet.cz.

 

Lenka vám poradí, jak na dokonalý steak: "Nejdůležitějším faktorem přípravy vašeho dokonalého steaku je kvalita masa, které používáte, proto jsem vybrala Rump steak z Argentiny, steak je ze stehna. Je to oblíbený steak, velmi hubený a přiměřeně tenký. Před přípravou nechte maso na steaky půl až dvě hodiny odležet při pokojové teplotě. Pak ho opláchněte vlažnou vodou. Pokud máte maso v celku nakrájejte asi 2,5 cm až 3cm tlusté řezy kolmo na svalovinu."

Před grilováním maso nesolte. Sůl by z něj vytáhla šťávu. Můžete ho potřít trochou oleje, ale není to nutné, zvláště ne při steacích s dostatečným podílem tuku. Není pánev jako pánev - na přípravu steaků jsou vhodné litinové nebo teflonové pánve. Grilovací pánve navíc mají drážky, které odvádějí přebytečný tuk a na mase zanechají pěknou mřížku jako z grilu. Pánev nebo gril pořádně rozehřejte. Vysoká teplota je důležitá, aby se maso ihned po kontaktu s plochou pánve zatáhlo a šťáva z něj nevytekla.

Nastavte časovač a po uplynutí potřebné doby maso otočte. Když je steak hotový, nechte ho ještě pár minut odpočinout pod alobalem. Šťáva se rozplyne rovnoměrně po celém kuse masa a jeho chuť bude všude stejně intenzivní!

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.