Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Italská červená vína, která je třeba ochutnat

Italská červená vína, která je třeba ochutnat

Antinori
Pian delle Vigne
Planeta
Prunotto
Cantina di Negrar

Při sestavování seznamu italských červených vín je nejtěžší vybrat pouze jednu oblast a odrůdu, která by byla ta nejlepší. Itálie má téměř ideální klimatické podmínky, rozvinutý cestovní ruch a špičkovou gastronomii. Pokud se chystáte tuto zemi navštívit, nabízíme vám pár tipů, která červená vína musíte ochutnat.

Existují desítky červených vín z celé země, která jsou podceňována. Představíme vína, která trvalo dodávají vynikající kvalitu a typičnost, často za přijatelné ceny.


Brunello

Asi 80 kilometrů jižně od Florencie v provincii Siena se Brunello di Montalcino vyrábí ve městě Montalcino. Toskánské červené víno dostalo svůj název podle místního názvu pro Sangiovese (Brunello) a Montalcino, malé středověké kopcovité město s výhledem na krajinu. Jde o komplexní vína s neuvěřitelným potenciálem zrání.

Rosso di Montalcino se často označuje jako "baby Brunello". Vyrobeno také z odrůdy Sangiovese v téže oblasti jako Brunello. Na trh se uvádí rok po sklizni, zatímco Brunello nadále zraje v dubových sudech ve sklepích vinařů.

Piemont 

Barolo je nepochybně králem italských červených vín. Vína z této malé apelace na severozápadě Itálie jsou vyrobena z odrůdy Nebbiolo a patří k nejstarším na světě. Dokáží zrát pět, deset nebo dvacet let. Barolo je zařazeno do kategorie Denominazione di Origine controlli e Garanita, což je nejvyšší klasifikace italských vín. Někdy je Barolo označeno výrazem "Riserva", což znamená, že víno zrálo ve sklepě nejméně pět let. S minimálně 13 procenty alkoholu se Barolo nejčastěji porovnává s burgundským Pinot Noir.

Barbaresco je královnou Piemontu. Vína vynikají svou jemností a patří mezi nejjemnější v Itálii. Barbaresco zraje dva roky, dokud není uvedeno na trh. V roce 1799 se Barbaresco pilo na oslavě rakouského vítězství generála Melasa nad Francouzi.

Veneto 

Amarone della Valpolicela je silné a koncentrované suché červené víno vyrobené ze sušených hroznů z oblasti Veneto. Sklizené třásně hroznů se před kvašením nejméně tři měsíce suší na slámě. V některých případech může Amarone della Valpolicella zrát 9 až 10 let v dřevěných sudech. Dřevo pochází z Francie nebo Slovinska. Sudy však mohou být vyrobeny i z jiného dřeva například kaštanu, třešně nebo akátu. Amarone je intenzivní a plné červené víno, které má i 17 % alkoholu, ale přesto působí harmonicky.

 

Chianti Classico

Chianti Classico odkazuje na klasickou, historickou oblast pěstování. Tyto vína, vyrobené s přísnějšími předpisy než běžné Chianti, se snadno kombinují s gastronomií. Chianti představuje velmi výhodný nákup s poměrem cena a kvalita. Chianti Classico je historicky spojeno s rodinou Antinori.

Vinohrady jsou vysázeny především tradiční odrůdou Sangiovese v nadmořské výšce kolem 200 metrů nad mořem. Pěstuje se zde také Cabernet Sauvignon a původní toskánské odrůdy jako Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Vinice rostou v jílovitých půdách s množstvím velmi jemného štěrku (scheletro), který zaručuje vynikající drenáž.

Sicília

Sicílie je největší ostrov ve Středozemním moři a nabízí množství autochtonních nadčasových odrůd. Ostrov má kopcovitý terén s tufových podložím a ovlivněn je středomořskou klimatem. Z modrých původních odrůd jsou populární Nero d'Avola, Nerello Mascalese a Frappato. Tato vína nejlépe vyniknou právě s lokální gastronomií.

Bolgheri 

„Super Tuscan“ je momentálně nejžádanější značka /např. Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Tignanello/. Málokdo však ví o jaké odrůdy jde, případně z jaké apelace tato vína pocházejí. Podobně kvalitní a drahá vína se dají koupit i z Bordeaux.

Vzhledem k použité odrůdě hroznů, poloze vinic a postupům používaným při výrobě vína, nelze označovat tato vína jako DOC nebo DOGC, ale přesto patří mezi nejvyhledávanější a nejuznávanější vína z Itálie. Tato vína patří k nejslavnějším na světě a pomáhají Itálii udržet si status jednoho z nejdůležitějších národů produkujících víno.

Zajímavé je, že cena prvního ročníku Sassicaia 1968 byla v přepočtu osm eur a dnes aktuální ročník za méně než 250 až 300 eur nekoupíte a to máte štěstí, když se k ní dostanete.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.