Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Vepřová panenka plněná schwarzwaldskou šunkou - RECEPT a tip na víno

Vepřová panenka plněná schwarzwaldskou šunkou - RECEPT a tip na víno

Párování jídla a vína
La Braccesca

Když se řekne letní víno, určitě jen málokdo sáhne po červeném. Ale co si pak dát k plněné vepřové panence s hráškovým pyré, pokud máte chuť na červené. Existuje mnoho svěžích ovocných červených vín, která si můžete vychutnat mírně vychlazené během letních měsíců.

A takové je i Sabazio Rosso di Montalcino z vinařství La Braccesca.


Vepřová panenka plněná schwarzwaldskou šunkou, hráškové pyré, slaninový chips

Čas přípravy: 45 min
Počet porcí: pro 4 osoby 

 

Ingredience
800g panenky
sůl
pepř
80g Schwarzwaldská šunka
olivový olej
600g hrášek čerstvý (mražený)
1 ks cibule
180g smetana 14%
zeleninový vývar
4 ks tenké plátky slaniny
micro hrášek na aranžování

 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk a cz.

Postup

1. Omytou a osušenou panenku očistíme od blan.

2. Do panenky uděláme nožem "tunel" po celé její délce a naplníme scharzwalskou šunkou. Na konci upevníme špejlí.

3. Ochutíme solí a pepřem. Panenku opečeme ze všech stran na olivovém oleji na rozpálené pánvi asi 10 minut.

4. Pak ji přendáme na plech nebo do zapékací mísy, podlijeme vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 ° C přibližně 8-10 minut.

5. Hotovou panenku vytáhneme a necháme 5 min odstát na dřevěné desce a nakrájíme k příloze.

Hráškové pyré: Ve středně velkém hrnci vaříme hrášek maximálně 6 minut. Hrášek scedíme a necháme v hrnci, k němu přidáme cibulku, kterou si nejdříve orestujeme na olivovém oleji na pánvi. Potom do hrnce přidáme 4 velké lžíce smetany, sůl a pepř podle chuti. Vše spolu rozmixujeme tyčovým mixérem.

Slaninový chips opečeme na suché pánvi na mírném ohni do zlatova. Podáváme k hráškovému pyré spolu s panenkou a ozdobíme micro bylinkami.

 

 

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

K plněné vepřové panence se schwarzwaldskou šunkou, hráškovým pyré a slaninovým chipsům doporučuji lehčí červené víno s ovocnou strukturou, svěží kyselinkou a hladkými taniny, které nevyzrávalo v dubových sudech. Má svěží, harmonický a ovocný základ. Rosso di Montalcino z vinařství La Braccesca 2018 splňuje všechny tyto parametry a proto ho doporučuji vyzkoušet.

Doporučení sommeliérky:

La Braccesca Sabazio Rosso di Montepulciano 2018

Červené víno - suché - Tuscany - Itálie

Sabazio Vino Rosso di Montepulciano je spojeno s tradiční odrůdou Sangiovese v jedinečném vyjádření oblasti Montepulciano. Název vína pochází od Sabatina Lulliho, známého jako "Sabazio", mnicha z opatství Montepulciano, který jako první poskytl údaje o způsobu výroby vína z místních odrůd.

První ročník byl uveden na trh v roce 1992. Ročník 2018 tvoří kupáž odrůdy Sangiovese se špetkou Merlotu. Harmonické a sametově působící víno. Ve vůni připomíná černý rybíz s dotekem višní v čokoládě. Jemná, ovocná chuť s vynikajícím odrůdovým projevem. Hladké taniny a svěžest v dochuti.  Ukázat víno na eshopu.

Vinařství La Braccesca

Vinařství La Braccesca se nachází pár kilometrů od Montepulciano, kde se setkává jihovýchodní část Toskánska s Umbrií a Laziem. Rozprostírá na ploše 508 hektarů, z nichž 340 je vinic. Začátkem devadesátých let vstoupila investičně do této apelace i rodina Antinori, která přinesla zkušenosti, potenciál i respekt k tradici a smysl pro inovace. La Braccesca provede hosty zážitky z vína a jídla obklopenými úchvatnými vinicemi na úpatí města Corton.

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk a cz.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.