Zpět Detailní filtr
Zpět
Tagliatelle s masovými kuličkami a TIP na víno

Tagliatelle s masovými kuličkami a TIP na víno

Antinori
Pian delle Vigne
Párování jídla a vína

Itálie patří k nejoblíbenějším cestovatelským destinacím Čechů. Nejen pro nádherné moře, ale i kvůli výborné italské kuchyni a vínům. Češi Itálii milují. Přeneste si chuť této země i k vám domů. Uvařte si podle Lenčina receptu tagliatelle s masovými kuličkami a otevřete si k nim láhev vína Rosso di Montalcino z vinařství Pian delle Vigne.

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.


 

Tagliatelle s masovými kuličkami s rajčatovou omáčkou

 

Čas přípravy: 60 min, počet porcí: 2-3

Recept připravila Lenka z WinePlanet.skVíno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Ingrediencie - Mäsové kuličky
 
500 g mletého hovězího masa
60 g strouhaného parmezánu 
1 cibule
2 stroužky česneku 
italské sušené bylinky
sůl
pepř  
olivový olej
čerstvá bazalka
 
Ingrediencie - Rajčatová omáčka
 
800g krájených rajčat z konzervy 
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku 
150 ml masového vývaru
1 cibue 
cukr dle potřeby  
sůl
pepř 

Postup 

1.  Do misky vložíme mleté ​​maso, osolíme, opepříme a přidáme bylinky, prolisovaný česnek, nastrouhaný parmazán, na jemno nakrájenou cibuli a vše promícháme.

2.  Hotovou směs necháme odstát v chladničce asi půl hodiny. Ze směsi tvarujeme kuličky, které prudce opečeme ze všech stran na oleji.

3. Opečeme je jen z vrchu dozlatova, později je budeme dovařovat v omáčce. Opečené je položíme na pečící papír nebo na dřevěnou desku.

4.  Na téže pánvi si připravíme rajčatovou omáčku. Zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku a za stálého míchání počkáme, dokud cibule nezměkne.

5. Přidáme vývar, rajčata, sůl, mletý pepř. Za občasného míchání na mírném ohni vaříme 15minut, podle chuti můžeme přidat třtinový cukr.

6.  Do omáčky vložíme opečené kuličky a spolu povaříme 20 minut na mírném stupni.

Mezitím si uvaříme tagliatelle podle návodu al dente. Tagliatelle podáváme s rajčatovou omáčkou, masovými kuličkami posypané čerstvou bazalkou a parmazánem.

Tagliatelle pocházejí z italského slova tagliare, což znamená „krájet“. Jedná se o tradiční druh těstovin z oblastí Emilia-Romagna a Marche v Itálii. Jednotlivé kusy tagliatelle jsou dlouhé a ploché, mají podobný tvar jako fettuccine. Tradičně jsou široké asi 6 mm. Tagliatelle se může podávat s různými omáčkami, klasikou je boloňská omáčka s masovými kuličkami.

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

Rosso di Montalcino je mladším sourozencem Brunella di Montalcino. Vyžaduje jen jeden rok zrání v dubových sudech, dokud se může uvést na trh. Víno Rosso di Montalcino je všestranné s jídlem. Hodí se k mnoha italským pokrmům. Přirozeně, zejména k rajčatové omáčce, jakož ik vařenému hovězímu masu i pečenému kuřeti s houbovou omáčkou. K tagliatelle s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou doporučuji víno Rosso di Montalcino 2020 z vinařství Pian delle Vigne. Chuť vína se skvěle spojí s kulkami z hovězího masa a vyváží chuť rajčatové omáčky. Podávejte trochu vychlazené při teplotě 14-16 °C.

Doporučení sommeliérky:

Pian delle Vigne Rosso di Montalcino 2020 

Vinice jsou situovány na vápenatých hlinitých půdách. Intenzivní vůně peckového ovoce, skořice a bylinek. Noblesní a bohatá chuť. Svěží kyselinka a vyzrálé třísloviny. Dlouhý, minerální závěr. Ukázat víno na eshopu.

 

Vinařství Pian delle Vigne 

Pian dele Vigne se nachází 6 kilometrů jižně od Montalcina. Rodine Antinori patří od roku 1995. Jméno dostalo od místního nádraží z 19. století, které je stále funkční. 65 ha vinic je orientováno na jihozápad, což umožňuje optimální zrání hroznů. Nadmořská výška 100-250 metrů nad mořem, jakož i blízkost lesa umožňují regulovat vlhkost a teplotu s důležitým zachováním přirozené svěžesti a harmonie ve vínech. K vinohradům patří další 2ha olivových sadů.

Pian delle Vigne přijal filozofii zrání vín ve velkých sudech, které zachovávají výjimečnou integritu Sangiovese, dodávají vínu charakteristickou zářivou eleganci. Vína oplývají nádhernou ovocnou strukturou s delikátním až rafinovaným charakterem.

 
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.