Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Ryzlink rýnský - bílá německá hvězda na obloze vín

Ryzlink rýnský - bílá německá hvězda na obloze vín

Max Ferdinand Richter
Prinz von Hessen

Odrůda Ryzlink rýnský nemá konkurenci v přinášení brilantních vín všech stylů, od suchých až lahodně sladká, což z něj činí mimořádně všestrannou odrůdu. Ryzlink rýnský dává vína s velkou elegancí, komplexností a dlouhou životností. Charakteristickým znakem je pevná, ovocná acidita, ale německé ryzlinky jsou pozoruhodně různorodé v důsledku klimatických rozdílů v regionech a zralostí při sklizni.


Ryzlinku se a nejlépe daří v severním, vysokohorském chladném podnebí, které poskytují dlouhé vegetační období. Jeho vegetační období začíná poměrně pozdě. To znamená, že Ryzlink je méně náchylný k mrázu v chladných oblastech, ale je také méně pravděpodobné, že prohlédne v teplých oblastech. Není moc náchylný na plísně a hnilobu, takže může fungovat i ve vlhčích oblastech. Kromě svého tradičního domova v Německu, Rakousku a Alsasku se úspěšně pěstuje po celém světě: v USA (Finger Lakes/NY, Oregon, Washington, severní Kalifornie) a Kanadě, vysokohorské lokality v Jižní Americe, Jižní Afrika, Austrálie a Nový Zéland.

Ryzlink má svůj domov v Německu

Ryzlink se pěstuje v Německu na přibližně na více než 24 000 ha. To znamená, že se zde nachází asi 50 procent všech vinic na světě. Ryzlink se tradičně pěstuje ve všech 13 německých vinařských oblastech, ve strmých a svažitých údolích řek Rýn a Mosela a jejich přítoků (Ahr, Nahe, Saar, Ruwer, Neckar), které se rozprostírají na 50. stupni zeměpisné šířky. Tyto regiony jsou klimatické ovlivněny Golfským proudem.

Mosel není jen řeka, ale i vinařská oblast, kde se rodí jedni z nejlepších ryzlinků světa. Nejen půdy s vysokým podílem břidlice, ale i přítomnost řeky mu dává specifický projev. Velká vodní plocha odráží sluneční paprsky do vinic. Kamenité půdy výborně absorbují teplo. Neméně důležitý je i strmý sklon svahů, na kterých roste réva, i když několik parcel je na hůře dostupných místech a práce ve vinohradu i sklizeň lze provádět pouze ručně. V Mosel leží nejstrmější vinice v Evropě (380 m nm), se sklonem více než 65 stupňů a obdělávat ji je horolezecký výkon. Jedná se o vinici Bremmer Calmont.

Vinohradnická oblast Rheingau je pojmenována podle řeky Rýn, nachází v Hesensku a přestavuje jen tři procenta z celkové rozlohy německých vinic. Vinohrady Rheingau jsou domovem Rieslingu (77,7%), který roste na 2500 ha. Senzoricky je Riesling z Rheingau odlišný než z Mosely. Těžké hlinité půdy podporují vůni citrusových plodů, červený pískovec zajišťuje ve víně chuť meruňky a břidlicové půdy vytvářejí minerální notu, která místy připomíná drápek. Ryzlinky dokážou krásně vyzrát.

Styly Ryzlinku  

Německé ryzlinky  základní třídy s označením “Qualitätwein” odrážejí základní odrůdové a regionální charakteristiky. Tato vína se musí řídit regionálními apelačními zákony a jsou testována oficiální komisí stejně jako jakostní vína s přívlastkem a následně obdrží AP-číslo. Většina z nich se pijí v mladém věku.

Ryzlinky s označením Prädikatsweine jsou vyrobeny ze zralých hroznů, nabízejí větší hloubku a komplexnost. Jsou mimořádně všestrannými společníky, ať už jde o jemný Kabinett nebo plnější ryzlink s označením Spätlese. Obecně mají nižší obsah alkoholu a kalorií. Mohou být suché, středně suché nebo sladké. Německý ryzlink se může pochlubit výbornou schopností sladit se s celou řadou chutí, zejména kořeněnou kuchyní z oblastí Asie, často odmítanou jako neslučitelnou s vínem. Například Kabinett Riesling se sushi, jablkem, prosciuttem a rukolovým salátem, vepřovým řízkem nebo krevetovou tempurou. Kabinett Riesling halbtrocken je skvělý v kombinaci se kysaným zelím nebo sladkokyselým kuřecím masem. Suchý Riesling Zpätlese vynikne v kombinaci s pečeným vepřovým karé s jablky, grilovaným halibutem, ale ik jemně okořeněnými asijskými jídly jako Pad thai. Polosuchý Zpätlese je vynikajícím kandidátem k jemnému indickému a thajskému kari.

Sommelierka doporučuje: Max Ferdinand Richter Riesling Classic 2021Max Ferdinand Richter Riesling Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2020, Prinz von Hessen Riesling Winkeler Hasensprung Spätlese 2017

Suché ryzlinky s označením Auslese jsou podobné alsaským ryzlinkům z Grand Cru vinic. Hrozny se nechá na révě obvykle do poloviny listopadu, a pak se sklízí ručně. Auslese Ryzlink je obvykle sladký, někteří vinaři je však vyrábějí v suchém stylu. Perfektně se hodí k indickým kari a pikantní asijským smaženým jídlům, jako je pikantní kuře s bazalkou.

Beeren- a Trockenbeerenauslese jsou bohatá, sladká vína vyrobená z vybraných bobulí, která jsou velmi zralá a vykazují znaky „ušlechtilé plísně Botrytis cinerea“, prospěšné houby, která dodává vínu tóny zázvoru, rozinek, včelího vosku a medu. Proniká do slupek hroznů, čímž umožňuje koncentrovat chutě a cukry. V kombinaci s proslulou kyselinkou ryzlinku jsou tato vína sladká, ale zachovávají si jemnou rovnováhu díky komplexním aromatickým tónům jasmínu, medového plástve a sušených meruněk. Výborné v kombinaci s jednoduchými dezerty jako jablečný štrúdl, creme brulée a ovocné dorty. Trockenbeerenauslese, zkráceně TBA, v němčině znamená „vybrané sušené bobule“. To znamená, že hrozny používané pro tento styl vína jsou scvrklé s velmi koncentrovanými chutěmi a vůněmi. Hrozny jsou napadeny stejnou ušlechtilou plísní jako Beerenauslesen, ale sklízejí se později s vyšší cukernatostí. Skvělé k pošírované hrušce nebo tvarohovým koláčům s makadamovými ořechy.
 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.