Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Tipy na vína ze slovenského vinařství Šimák Zámok Pezinok

Tipy na vína ze slovenského vinařství Šimák Zámok Pezinok

Slovenská vinařství
Šimák Zámok Pezinok

Vína Šimák Zámek Pezinok se rodí v téměř tajemných sklepních prostorách Pezinského zámku. Víno se vyrábí z hroznů vlastních vinic z jihu Slovenska. Vysoké kvality dosahuje Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Ryzlink Vlašský, Veltlinské zelené ale i další odrůdy. Vinařství Šimák Zámek Pezinok nabízí pestrou paletu poctivých odrůdových vín doplněnou odvážnými asamblážemi.

Odpovídá Rado Polák.


 

Které víno z Vaší nabídky je absolutní topka, na které jste jako vinařství hrdý? Doporučte čtenářům víno, které by měly určitě ochutnat a proč.

V nabídce Zámeckého vinařství hraje prim Ryzlink rýnský. Říká se, že je to odrůda tisíce tváří, a můžete se o tom přesvědčit například na ochutnávce v naší vinotéce. Kromě toho, že je to srdeční záležitost našeho hlavního vinaře Romana Janouška, je také mimořádně oblíbené u našich zákazníků. Ryzlink je tedy naší nosnou odrůdou, momentálně máme v nabídce ročníky od 2016 až po 2021. Zastoupen je zejména v suché, ale i polosuché a polosladké podobě. Vinohrady v Dubníku a Svodíně jsou známé vynikající kvalitou odrůd Ryzlink Rýnský. Pokud bychom měli vybrat jedno víno, bylo by to velmi obtížné, ale v roce 2019 jsme z jednoho hroznu vyrobili 3 vína: Ryzlink rýnský CLUB 1271, Ryzlink rýnský 2019 bobulový výběr polosladké a Ryzlink rýnský 2019 bobulový výběr polosuch. Všechny nám dělají letos velkou radost na nejprestižnějších vinařských soutěžích, každé totiž získalo titul šampion na: Valtických vinných trzích, Vinných trzích Pezinok a soutěži ve Svatém Juru.

Věděli byste nám doporučit podzimní kombinaci jídla a vašeho vína?

Náš šéfkuchař Martin Novák doporučuje pro nadcházející podzimní sezónu kachní vykrmená játra, s kopřivou, sladko-kyselá cibule, granátové jablko. Ideálním společníkem pro toto jídlo je náš Ryzlink rýnský - ročník 2019 polosladký.

Které vaše víno je nejoblíbenější a dá se říci, že se v Čechách nejvíce prodává?

Každoročně nejprodávanějším víno je již zmiňovaný Ryzlink rýnský – zejména suchý a z červených vín je mimořádně úspěšná Frankovka modrá – také z našich vinic v Dubníku. Momentálně se však ukazuje jako mimořádně úspěšné a perspektivní Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, či každoročně úspěšný Pinot gris.

Prozraďte nám nějaké novinky nebo aktuální úspěchy ve vašem vinařství?

Naši kolekci vín nedávno doplnilo víno z limitované edice ART IN GLASS v červené podobě - ​​Frankovka modrá Pinot noir. Jde o meziročníkovou kupáž dvou odrůd, o které ještě uslyšíme.

V letošním roce jsme přišli na trh s „moto edicí“ – jde o čtyři vína, na kterých jsou etikety doplněny o Jawa veterány. Jedná se o dvě bílá vína vyrobená metodou „sur lie“ a dvě červená vína.

Naším největším ostatním úspěchem byla medailová sklizeň na prestižní mezinárodní soutěži Oenoforum 2022, kde jsme získali titul absolutního šampiona s vínem Ryzlink rýnský 2020 "moto edice".

Kromě toho náš Cabernet sauvignon 2017 CLUB 1271 získal Cenu Profesora V. Krause za nejlepší Cabernet sauvignon. Kromě toho jsme získali 3 velké zlaté a 8 zlatých medailí. Stále se však těšíme také z úspěchů na Valtických a Pezinských vinných trzích a první z letošních velkých úspěchů na soutěži Vinalies Internationales v Paříži.

Celkově jsme teprve v roce 2022 získali 12 titulů šampion. Brzy náš sortiment doplní kupáž odrůd Cabernet sauvignon a Merlot - ročník 2018. Tato kupáž dvou červených vín dostala název Pavon (latinsky páv), protože pávi jsou našimi neodmyslitelnými zámeckými symboly.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.