Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Ročník 2023 slovy slovenských vinohradníků a vinařů

Ročník 2023 slovy slovenských vinohradníků a vinařů

Nichta
Ostrožovič
Fundus Regius
Mrva & Stanko
Papillon Víno od Francúza

Ročník 2023 prověřil všechny vinohradníky. Potrápilo je hlavně počasí. Teplo a mnoho srážek způsobilo vysoký tlak nemocí, zejména perenospory, padlí, ale objevila se i bílá hniloba. Potvrdilo se, jak důležitá je poloha vinic, odrůdová skladba, ale hlavně velká péče vinice o vinnou révu. Vinohrady v ekologickém režimu snad odolaly nástrahám počasí. I když úroda bude podle slov slovenských vinařů a vinařů nižší, ale o to kvalitnější.


Vinařství Nichta / Jakub Nichta

„Vzhledem ke komplikovanému počasí během kvetení a během měsíce červen, počítáme s nižší úrodou u některých odrůd, ve srovnání s ostatními lety. Na druhé straně s ukazující se kvalitou hroznů jsme velmi spokojeni. Opět se nám potvrdilo, že odrůdy, které do našeho regionu patří, si dokážou poradit is náročnějším vinařským rokem. Ryzlink vlašský, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Veltlín zelený nebo Frankovka vypadají velmi slibně. Sklizeň jsme v našem vinařství začali ve středu 6. září ve vinohradu Močiarno. Obírali jsme odrůdu Devín s výbornými parametry - 22 ° NM a 7 g kyselin. Věříme, že z něj bude výborný suchý zástupce v naší produktové řadě Terroir“.

TIP na víno: Nichta Terroir Devín Močiarno 2022

 

Vinařství Ostrožovič / Jaroslav Ostrožovič

„Ročník 2023 je pro vinice velmi problematický. Extrémně mokré jaro a chladné počasí způsobilo zpožděné kvetení o 7 až 10 dní. Léto bylo ve znamení střídání častých srážek s vysokými teplotami a vysokou vzdušnou vlhkostí. To způsobilo silný tlak nemocí zejména perenospory, padlí, později i bílé hniloby. Celé léto nás ohrožovala hrozba krupobití, které se našim vinicím, naštěstí, jak zázrakem vyhnulo. To znovu potvrzuje vynikající polohy našich vinic.

Při zrání se začala objevovat botrytida. Včasnou ochranou a dennodenní kontrolou ve vinohradech se nám úrodu podařilo uchránit. Kvalita hroznů vypadá velmi dobře, předpoklad je o 10-15% nižší výnos. Na cibéby si budeme muset počkat, uvidíme čím nás počasí překvapí, nakolik příroda je mocná. U nás na Tokaji sklizně začínají a budou trvat do pozdního října až listopadu“.

TIP na víno: Ostrožovič Tokajský výber 4-putňový 2003

Vinařství Víno od Francúza Papillon / Darina a David Papillon

„Náš vinohrad neměl stres jako loni, když byly vedra. Bylo sice teplo, ale také pravidelně pršelo. Na druhé straně byl tlak na nemoci, protože z tepla a srážek vznikalo hodně vlhkosti. Odrůda Devín je citlivá na nemoci, ale když je vysazen na dobrém místě a v dobrých podmínkách – svah, vítr, chudá půda – tak to zvládá dobře. My jsme necítili tlak na nemoci, stříkali jsme, kdy jsme potřebovali (samozřejmě jen kontaktní postřiky pro ekologické zemědělství – síra, měď).

V Deviči stále profukuje, což snižuje vlhkost. Hrozny jsme sklízeli 2. 9. 2023 a bylo hezké, zdravé. Momentálně máme vymačkaných 500 litrů. Fermentace jde spontánně a plynule rychle. Nic nepřidáváme a druhý den po lisování už Devín divoce fermentoval. Víno půjde to do 500 litrového sudu Stockinger a v 2025 se můžeme těšit, že ho ochutnáte i vy“.

TIP na víno: Papillon Víno od Francúza Pinot Gris, BIO 2019

Vinařství Mrva & Stanko / Vladimír Mrva

„Ročník 2023 byl poznamenán ve stádiu kvetení révy silným infekčním tlakem houbovitých chorob, hlavně perenospory. Ne všichni vinohradníci dokázali tuto situaci zvládnout, proto bude na Slovensku o zhruba 30% nižší úroda. Vzhledem k tomu, že již probíhá sklizeň hroznů, máme první analytické hodnoty. Můžeme konstatovat, že i přes nižší úrodu, bude kvalita velmi dobrá. Nechci však předjíždět, nakolik se sklizní teprve začínáme. Nicméně, pokud během podzimu vydrží příznivé počasí, vše nasvědčuje tomu, že letošní ročník bude kvalitní“.

TIP na víno: Mrva & Stanko Veltlínske zelené KRYO, Šenkvice 2022

Vinařství Fundus Regius / Barbora a Veronika Rakúsová

„Náš vinohrad Jaciková vinice je nucen si letos odpočinout. Pro zachování kvality budeme muset počkat na další rok. Zdá se, že klima se opravdu mění k extrému. Loňské období bez jakýchkoli srážek letos vystřídal neobvykle vlhký červenec. Suchý srpen už nedokázal zvrátit tento trend.

Na podzim máme připraveno pár pěkných novinek pro naše zákazníky. Podařilo se nám naplnit jiskřivý Ryzlink rýnský 2021 s nádhernou kyselinkou a extraktem.

Po několika letech jsme vyrobili Cabernet Sauvignon v „růžové“ verzi z ročníku 2022, který vznikl spontánně, svým vlastním přirozeným procesem. Samozřejmě nesmí chybět i nový ročník našeho tradičně květinově kořenitého Tramínu 2021.“

TIP na víno: Fundus Regius Tramín červený 2018

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.