Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Růžové víno není žádným výstřelkem!

Růžové víno není žádným výstřelkem!

Mascota Vineyards
Museum
Quinta do Crasto
El Coto
Clarendelle
Estandon

Mnozí, kteří si spojují růžové víno jako nápoj pro letní konzumaci, si pořád myslí, že růžové víno nemá velkou kvalitu. Růžové víno je však jedním z nejstarších stylů výroby vína a je jedním z nejoblíbenějších vín zejména v jižní Francii. Rosé má místo na stole každého znalce vína, jelikož se výborně kombinuje s jídlem, což umožňuje vychutnat si jej nejen v létě, ale během celého roku.

AKCE do 30. 6. 2024 - Růžová vína až -20 %


Historie růžového vína

Dnešní růžové víno bylo kdysi oblíbené ve středomořské oblasti. Není jen trendovým vínem 21. století. Jeho výroba a spotřeba se datuje od Féničanů, mezi 1550 před Kristem až 300 před Kristem. Tehdejší kvalita růžových vín se však lišila od těch, která se vyrábějí dnes. Ve starověkém Řecku se ředilo červené víno vodou.

Když Římané přistáli v oblasti Provence na jihovýchodě Francie, už slyšeli o růžových vínech z Massalia. V 19. století začali francouzští turisté navštěvovat jih Francie, kde měli slunce, moře a růžové víno, čímž se najednou stali symbolem půvabu, volného času a léta. Provensálsko je nejstarší vinařská oblast ve Francii.

Světový trh s růžovým vínem

Epicentrum světové produkce růžového vína je v Provensálsku ve Francii. V roce 1999 se vytvořilo výzkumné centrum specializované na růžová vína, které kromě jiných studií začaly analyzovat hlavní složky zodpovědné za ovocnou chuť růžových vín.

Regiony Bordeaux a údolí Loiry také produkují rosé z odrůd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Na druhé straně, Burgundsko má nízkou produkci s použitím odrůdy Pinot Noir.

Produkce růžových vín se však neomezuje pouze na oblast Provensálska nebo jiných francouzských oblastí, ale také na země, které se pustily do výroby kvalitních vín.

Víno: Estandon Impressions Côtes de Provence Sainte-Victoire 2023Clarendelle Rosé 2023

Inspirujte se na blogu: Novinka z Provence - Estandon

Jižní Evropa

V Itálii je výroba růžového vína silná zejména v jižní části země. Toskánsko produkuje růžová vína výborné kvality z odrůdy Sangiovese. V Alto Adige v severní Itálii se vyrábějí skvělé rosé z odrůd Moscato Rosa a Lagrein.

V Portugalsku se zvýraznily růžovými víny regiony Douro, Estremadura a Ribatejo, které produkují aromatické a komplexní růžové z odrůdy Touriga Nacional.

Ve Španělsku se konzumuje mnoho růžových vín, zejména z oblasti Rioje, Navarra a Penèdes. K výrobě španělských rosé se nejčastěji používá odrůda Garnacha, Tempranillo a Merlot.

Víno: Guado al Tasso Scalabrone 2021El Coto Rosado 2023, Museum Rosé 2023

 

AKCIA do 30. 6. 2024 - Růžová vína až -20 %

Producenti rosé

V Jižní Americe, konkrétně v Brazílii, Argentině, Chile a Uruguaji, se vyrábí stále více růžových vín z odrůd Cabernet Sauvignon, Malbec a Tempranillo. Klima a terroir napomáhají k výrobě aromatických vín s dobrou kyselinkou a lehkostí. V USA Kalifornie a Oregon jsou nejvýznamnějšími producenty růžového vína v zemi. V Kanadě jsou nejznámějšími producentskými regiony Britská Kolumbie a Ontario, kde se růžové víno vyrábí z odrůd Pinot Noir a Cabernet Franc a mísí se s Cabernet Sauvignonem, Gamay Noirem a Merlotem, Chardonnay, Muscat Canelli a Ryzlink. Víno: Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2022

Celosvětová produkce kolísá od roku 2003, mezi 23 a 26 miliony hektolitrů ročně. V roce 2019 světová spotřeba vzrostla o 23,5 milionu hektolitrů. Pokud jde o vývoz vína, průměrná cena růžového vína prodaného po celém světě byla v roce 2019 1,57 eura za 750 ml láhev, přičemž ve Francii byla průměrná cena 3,75 eura.

Největším producentem je Francie, za ní následuje Španělsko, Spojené státy americké a Itálie. Ve skutečnosti se za 20 let ztrojnásobil. Dnes je jedna ze tří koupených lahví vína láhev růžového. Vins de Provence vyvezlo v roce 2022 téměř 62 milionů lahví. Milují to v USA, kde koupili 37% z celkového množství prodaného v zahraničí.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.