Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Petrolej v Ryzlinku?

Petrolej v Ryzlinku?

Zind Humbrecht

Pokud jste fanouškem Ryzlinku rýnského, pak existuje jedna složka vína, kterou dobře znáte, i když neznáte její chemický název. Je to sloučenina TDN a právě Ryzlink rýnský ho má více než jiné odrůdy, které se nachází i v jiných bílých vínech.

Objevte TOP vína odrůdy Ryzlink v naší inspiraci

Blog: Není Rizling a Ryzlink jako Riesling


 

Vyzráváním vína se mění aroma a chuť vína a může se projevovat různým způsobem, ať už pozitivně nebo i negativně. Některá vína však stárnou specificky a přítomnost určitých látek je v nich typická. Příkladem je odrůda Ryzlink rýnský a 1,1,6-trimethylsilylderiváty 1,2-dihydronaftalén (TDN) - těkavá látka, která se uvádí jako tvz. petrolejový tón /benzín/.

TDN je prchavá organická sloučenina, která se řadí mezi C13-norizoprenoidy, podskupinu terpenů. Ve vínech se nachází ve stopových koncentracích. TDN je vnímána pozitivně, ale i negativně. Při nízkých koncentracích je TDN žádoucí, protože vínu dodává další aromatický rozměr. Při vysokých koncentracích se však ve víně projevuje dominantně a vůně petroleje může zcela překrýt odrůdovou aroma vína.

Ne každému konzumentovi petrolejové tóny ve víně vyhovují, a proto je takové víno často považováno i za chybné. TDN má senzorický práh 2ug/l. V nejvyšších koncentracích se objevuje ve vyzrálých Ryzlincích a dosahuje až 50 mikrogramů / l. Podle nejnovějších studií obsahuje Ryzlink více karotenoidů než ostatní odrůdy. Kromě Ryzlinků se TDN může objevit i při odrůdách jako Tramín červený, Chardonnay, Sauvignon Blanc nebo Pinot Noir a Cabernet Sauvignon.

Koncentrace TDN ve vínech je velmi variabilní a závisí na několika faktorech. Rozhodující vliv na tvorbu má odrůda révy, poloha vinice a ročník. Teplo, sluneční svit a s tím související vyzrálost bobulí mohou způsobit zvýšení koncentrace TDN. Rovněž i odlistění v čase vytváření bobulí a jejich vystavením přímému slunečnímu záření.

Dlouhý skladovací čas, vyšší skladovací teploty a nízké pH podporují vznik TDN ve víně. Vyzráváním se množství TDN ve víně zvyšuje. Vína skladována při 30 °C vykazují podstatně vyšší koncentrace TDN než ve vzorcích skladovaných při 15 °C. Nižší pH ve víně (kyselejší prostředí) zvyšuje koncentraci TDN také. Ukázalo se, že kmen kvasinek i klonová selekce okrajově ovlivňují koncentraci TDN.

Minerální chuť

Kvůli citlivosti na půdu, počasí a ostatní činitelé Ryzlink chutná zcela odlišně v závislosti na tom, odkud pochází. Nejvýraznější petrolejový tón mají vyzrálé Ryzlink z Německa. Ryzlink pěstovaný v teplejších klimatických podmínkách, například Alsasko, bude mít tendenci projevovat petrolejový charakter spíše v rámci vývoje po lahvování. Při této odrůdě třeba zmínit i její několik fáze během zrání, které mohou zvýraznit, nebo dokonce potlačit tento tón.

Teplejší ročníky, dozrálé hrozny a pobyt na slunci mohou TDN zesílit. Oxidace, vodní stres a aktivita kvasinek mohou také ovlivnit TDN. Roli hrají i uzávěry, přetrvává názor, že korky mohou skutečně absorbovat TDN, proto vína se šroubovacím uzávěrem mohou mít vyšší úroveň TDN.

Olivier Humbrecht / Zind Humbrecht / říká, že mladý Ryzlink by nikdy neměl vonět po benzínu. Dále uvádí, že ve vyzrálém Ryzlinku existuje určitá forma petrolejového tónu, ale tento termín není zvolen správně. Namísto toho bychom měli používat pojmy jako "mokrý kámen, minerální, mořský vzduch, jód."

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.