Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Svatba a výběr vín

Svatba a výběr vín

Svatba

Svatba je jedním z nejdůležitějších okamžiků v životě a všechno by mělo být v tento den perfektní. Od počasí, přes obřad až po svatební hostinu.

Víno může být jedním ze zážitků svatby. Vhodně vybraná vína umocní slavnostní atmosféru a přispějí k dobré náladě všech hostů.


Při plánování svatby je důležitou otázkou jaké a kolik vína je vlastně nutné pořídit? Pokud znáte preference svatebních hostů, tak je rozhodování snazší. Pokud však ne, je třeba postupovat následovně. Určitě nesmí chybět víno na přípitek a následně vybrat vína podle sestaveného svatebního menu. Důležitou roli hraje i roční období, kdy se svatba koná. Na jaře a v létě je vyšší spotřeba bílého a hlavně růžového vína, na podzim a v zimě lidé více inklinují k červenému vínu.

Bublinky na oslavu

Přípitek zůstává však vždy stejný. Lehká, bílá nebo růžová šumivá vína s nižší dosáží jsou skvělou volbou. Svatba si zaslouží víc než jen levné bublinky. Kvalitní slovenský sekt by neměl chybět na tradiční, možná lidově orientované svatbě. Jako aperitiv si můžete vybrat také Prosecco nebo Crémant, ovšem určitě je to ten správný čas pro Champagne.

Sommeliérka doporučuje: Champagne Ayala Brut Majeur, Hacaj Rizling Brut

Svatba v bílém

Každá svatba je vždy jiná, to platí io svatebním menu a následně i vínech. Jistotou jsou tvz. univerzální tipy vín, odrůdy jako Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, také Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris a Chardonnay.

Lehčí bílá vína s vyšším obsahem kyselin se lépe kombinují s jídlem. K tradičnímu menu vepřový řízek a opečené brambory/rýže doporučuji suchý Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené ze Slovenska, Rakouska nebo Německa. K plněnému kuřecímu závitku se šunkou, mozzarellou s hráškovým pyré se hodí Sauvignon.

Ke smetanovým nebo houbovým omáčkám vyzkoušejte Chardonnay. Ke sladkým svatebním koláčům si dopřejte Ryzlink s vyšším zbytkovým cukrem v kategorii polosladkých a sladkých vín, ale i vína z aromatických odrůd jako například Tramín červený

Sommeliérka doporučuje: Karpatská Perla Veltlínske zelené Ingle 2020, Gurdau Riesling Vinice Kurdějov 2020

 

Letní svatba v růžovém

Nejen v létě si můžete ladit svatbu na růžovou notu. Růžová vína mohou vaši svatbu doprovázet od aperitivu až po dezert. Jsou vhodné ke grilovaným úpravám drůbeže, sladkovodním i mořským rybám nebo mořským plodům. Jedná se o nezbytný doplněk každé letní svatební párty a zaručujeme, že se vypije jako první. Můžete vyzkoušet různé rosé vína z Francie, Itálie, z Nového Zélandu a samozrejmě i z Česka a ze Slovenska.

Sommeliérka doporučuje: Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon rosé Vinodol 2021, Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2020

Svatba plná lásky s červeným vínem

Červená vína se ideálně kombinují ke svatebnímu jménu. Představují příjemného společníka nejen během podzimní či zimní svatby, kdy si hosté užívají atmosféry s červeným vínem v kalichu. Lehčí, ovocná červená vína odrůd jako Svatovavřinecké, Pinot Noir, Gamay, Sangiovese se hodí například ke grilovaným kachním prsům, k vepřové panence nebo jehněčímu masu. K hovězímu masu a zvěřině si vyberte plnější červená vína z odrůd než Cabernet Sauvignon, Tempranillo a nebo i Malbec

Sommeliérka doporučuje:  Fundus Regius Cabernet Sauvignon 2015, Villa Maria EarthGarden Pinot Noir Organic 2019

Kolik vína na svatbu

Jelikož víno nebývá jediným nápojem, který budou hosté konzumovat během svatební hostiny, můžete počítat s tím, že na jednoho hosta by mělo stačit asi 0,5 až 0,75 l. Většinou se na svatbě pije víc bílého než červeného vína v poměru 3:1.

Víno by mělo doprovázet jednotlivé základní chody. Restaurace by vám měla zajistit správné chlazení vín i celkový servis, abyste se vy a přítomní hosté mohli bavit.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.