Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Houbové rizoto s grilovaným steakem a TIP na víno

Houbové rizoto s grilovaným steakem a TIP na víno

Errazuriz
Párování jídla a vína

Blíží se čas vytáhnout a vyčistit si gril, připravit se na sezónu grilování. Základem kromě grilu je také kvalitní maso. Připravte si steak z hovězí roštěnky podle Lenky s krémovým houbovým rizotem. A samozřejmě ke kvalitnímu steaku jde ruku v ruce kvalitní víno. Dnes jsem pro vás vybrala víno z Chile, z oblasti Acochagua Costa Pinot Noir z vinařství Erraruziz.


 

Houbové rizoto s grilovaným steakem

 

Čas přípravy: 30 min, počet porcí: 2 

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

Ingredience:
 
250 g rýže Arborio
1 šalotky
4 lžíce oleje
30 g másla 
120 ml suchého vína
600 ml vývaru 
120 g čerstvých hnědých žampionů 
2 lžičky houbového koření 
mořská sůl v mlýnku
štipka muškátového oříšku  
parmezán 
rukola 
 
Grilovaná roštenka 
600 g hovězí vysoký roštěnec 
olivový olej
mořská sůl v mlýnku
pepř v mlýnku

Postup 

1.  V hlubší rozehřáté pánvi s olejem orestujeme najemno nakrájenou šalotku do sklovita.

2. Přidáme rýži a mícháním ji necháme dobře obalit se v oleji. Rýži podlijeme vínem a necháme ho odpařit.

3.  Přidáme nakrájené houby. Postupně (po naběračkách) začneme přilévat horký vývar. Rýže by měla být po celou dobu vaření zalitá.

4.  Za občasného míchání a mírného varu vaříme asi 20 minut al dente.

5. Rizoto zjemníme máslem a dochutíme houbovým pepřem, solí  a špetkou muškátového oříšku. Vznikne jemné krémové rizoto.

Grilovaná roštenka

1.  Maso vyjmeme z vakua, otřeme papírovou utěrkou, přendáme na kuchyňskou utěrku a necháme asi 20 minut odpočívat.

2. Položíme na dobře nahřátou grilovací pánev nebo gril na 250 °C a opečeme 4-5 minut z obou stran tak, abychom ho obraceli na volné místo na grilu.

3. Takto se maso neustále opéká a nesnižuje se jeho teplota a z masa nevytéká šťáva.

4. Po opečení maso přendáme na servírovací desku, pokapeme olivovým olejem a necháme ho 5 minut odležet na teplém místě (teplota 60 °C).

5. Maso se „zatáhne“ a při krájení z něj nevytéká šťáva. V tomto okamžiku maso ochutíme čerstvě namletým pepřem a solí.

Servírování - Do hlubšího talíře naservírujeme bohatou porci rýže, několik plátků roštěnky, ozdobíme hoblinami parmazánu, rukolou a několika kapkami oleje.

Vysoká roštěnka je skvělá pro přípravu minutek a steaků. Maso obsahuje 16% tuku a typické je výrazné mramorování bílými žilkami. Po svíčkové je vysoká roštěnka druhým nejměkčím hovězím masem, chuťově však bývá často označena za chutnější. Z nejoceňovanější střední části se vykrajují tzv. bronzové. Rib-eye steaky po obvodu lemovány tukem, který zajišťuje, že maso zůstane po tepelné úpravě dokonale šťavnaté.

Sommelierka doporučuje vhodné víno

K houbovému rizotu s grilovaným steakem doporučuji víno z vinařství Errazuriz Aconcagua Coasta Pinot Noir 2020. Jemná textura masa vysoké roštěnky si velmi dobře porozumí s přirozenými tříslovinami vína. Houby podtrhnou zemitost a herbální charakter vína. Tím, že Pinot Noir z Acochagua Valley má v sobě přirozenou svěžest, víno pokrm odlehčí a stane se skvělým partnerem k večeři.

Doporučení sommeliérky:

Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020

Hrozny pocházejí z parcely vzdálené 12 km od oceánu. Půda je sprašově s úlomky břidlice. Víno zrálo ve starších dubových sudech 13 měsíců.

Výsledkem je delikátní a klasický styl odrůdy Pinot Noir s květinově herbální vůní. Chuť je velmi svěží a přirozená s kouzelnou ovocnou texturou a jemně kořeněnou dochutí. Ukázat víno na eshopu.

 

Vinařství Errazuriz 

Errazuriz patří mezi top producenty z Chile s obdivuhodným portfoliem vín. Vinařství založil v roce 1870 Don Maximiano Errázuriz v údolí Aconcagua. Oblast Aconcagua se nachází přibližně 100 km severně od hlavního města Santiaga. Region disponuje ideálními klimatickými podmínkami pro pěstování révy. Studená a na srážky bohatá zima. Teplé a suché léto s chladnými nocemi během zrání moderuje vlhký vzduch od oceánu.

V současnosti vinařství reprezentuje Eduardo Chadwick, který jej zmodernizoval. Ve všech fázích výroby se klade důraz na kvalitu. Původní parcely osázené klony z Francie jsou postupně dosazovány novějšími a vhodnějšími. Jednotlivé parcely jsou vinifikované jednotlivě s ohledem na zrání a selekci hroznů či spontánní fermentaci některých odrůd s původními kvasinkami.

 
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.