Limitovaná akce Viajur -15%

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět

Letní akce - Ke společenské hře Vinohraní získáte nyní zdarma víno Reya Sauvignon Blanc. UKÁZAT HRU

Víno a svatba – kolik a jaké vybrat

Víno a svatba – kolik a jaké vybrat

Na svatební hostině je běžné nabídnout víno jako součást slavnosti. Možná se ptáte, kolik lahví vína budete potřebovat, abyste jej měli dost pro každého a váš výjimečný den proběhl bez problémů. Počet potřebných lahví vína závisí hlavně na počtu hostů a vašem rozpočtu.


Před zahájením se ujistěte, že si můžete přinést vlastní víno na místo, kde se koná svatba, protože na některých místech není dovoleno přinést si vlastní vína.

Červená a bílá vína jsou stejně populární. Počítejte však se sezónností. Mnozí hosté budou pravděpodobně pít bílé víno uprostřed veder a stejně tak červené může být v zimních měsících více populární. Vyberte si vína, která jsou nekomplikovaná a dobře se kombinují se svatebním menu. Pokud znáte preference svatebních hostů, tak je rozhodování snazší. Pokud ne, je třeba postupovat následovně.

Originální welcome drink

Při plánování svatební hostiny záleží na každém detailu, včetně welcome drinku, který podáváte svým hostům. Když přijdou, chcete vytvořit nezapomenutelný zážitek už od prvního doušku. Svatba si zaslouží víc než jen levné bublinky.

Champagne nebo šumivé víno

Bez ohledu na to, jaké je roční období, každý má rád šumivá vína, se kterými si šťastný pár připije. Pokud jde o výběr toho nejlepšího šumivého vína, vždy doporučujeme pořídit si láhev a ochutnat ji doma s rodinou a přáteli. Pokud jde o ceny, Prosecco je skvělé pro ty, kteří mají omezený rozpočet. Champagne je na vrcholu. Kolik lahví? Pokud šumivá vína podáváte pouze na přípitek, vydělte počet hostů šesti, abyste určili, kolik lahví budete potřebovat. Pro 100 lidí je to zhruba 17 lahví. Pokud plánujete podávat šumivé víno po celou noc, budete ho potřebovat více.

TIPY: Karpatská Perla Chardonnay sekt 2021SERENA 1881 Prosecco Treviso, Champagne Ayala Brut Majeur
 

Koktejl

Dobrý koktejl je jako umělecké dílo. Rozhodování o tom, jaký druh koktejlu podávat, doporučujeme čerpat inspiraci podle sezóny. V létě vždy vyhrává osvěžující klasika, zatímco v zimě je nečekanou, ale vždy oblíbenou volbou něco hřejivého.

Začněte oslavu své svatby osvěžujícím ovocným drinkem. Zralé maliny s plátkem limetky doplněné lehkým, šumivým vínem. Pro elegantní a sofistikovaný nádech zvažte klasický koktejl se Champagne.

Do každé sklenice dáte kostku cukru namočenou v bitters a dolijete vychlazeným Champagne. Můžete také podávat koktejl Kir Royale. Tento koktejl zahrnuje Champagne a pár kapek crème de cassis.

Bílá vína

Chcete-li najít bílá vína pro idylickou svatbu, hledejte ta, která se budou dobře kombinovat se slavnostním menu. Dejte svým hostům možnost výběru alespoň jednoho červeného a bílého vína. Dnes mezi oblíbená bílá vína během svatby patří: Sauvignon Blanc, Ryzlink a Chardonnay.

Sauvignon blanc je lehký a svěží, hodí se k různým jídlům včetně kuřecího masa, mořských plodů a zeleniny. Je vhodný během celého roku. Chardonnay se považuje za plnější, bílé víno typické s krémovou texturou a intenzivní ovocnou chutí. Výborně se hodí k různým pokrmům, včetně zeleniny, bílých ryb, měkkýšů, kuřecího, vepřového a telecího masa. Je příjemné i samo o sobě.

Dalším všestranným typem bílého vína je ryzlink. Ryzlink se nabízí od velmi suchého až po sladký. Funguje dobře s téměř jakýmkoli jídlem. K tradičnímu svatebnímu, slovenskému menu vepřový řízek a opečené brambory doporučujeme suchý Ryzlink rýnský. K plněnému kuřecímu závitku se šunkou, mozzarellou s hráškovým pyré se hodí Sauvignon. Ke smetanovým nebo houbovým omáčkám s vepřovým masem vyzkoušejte Chardonnay.

TIPY: Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic 2021Mrva & Stanko Rizling rýnsky 2022

Rosé

Pro ty, kteří plánují svatbu v létě nebo se v teplejších měsících, je rosé úžasnou volbou jako svatební víno. Je vhodné ke grilovaným úpravám drůbeže, sladkovodním i mořským rybám nebo mořským plodům. Jedná se o nezbytný doplněk každé letní svatební párty.

TIPY: Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2023, Vila Maria Blush Sauvignon
 

Červená vína

Máte-li svatbu v zimě nebo blízko Vánoc, nebudete chtít vychlazené růžové víno. Vyberte si plnější bílá a červená vína, dokonce můžete přidat i portská kvůli vánoční atmosféře. Červené víno je klasické, sofistikované a oblíbené také na svatbách. Stejně jako u bílého vína, v každé odrůdě naleznete širokou škálu chutí. Vyzkoušejte jednu z těchto odrůd Cabernet Sauvignon, Pinot Noir či Sangiovese.

Cabernet Sauvignon se prezentuje tóny tmavého ovoce, zejména švestek, ostružin a černého rybízu a proto se dobře hodí k vydatným pokrmům. Funguje s hovězím masem. Pinot Noir má lehčí tělo než jiná červená vína. Díky tomu se dobře kombinuje s různými pokrmy včetně pečeného kuřecího masa, kachnou, jehněčím, vydatnými rybami a vepřovým masem. Odrůda Sangiovese má vyšší obsah kyselin a tříslovin a výborně se kombinuje grilovanými kachními prsy, vepřovou panenkou nebo jehněčím masem.

TIPY: Rothschild Mouton Cadet Rouge Organic wine BIO 2022Reya Organica Pinot Noir BIO 2020, Santa Cristina Chianti Superiore 2021

Kolik vína budete potřebovat

Většina lidí nabízí během svatby alespoň jedno bílé a jedno červené víno. Hosté si mohou vybrat víno, které se jim nejvíc líbí a dokonce během akce změnit svůj výběr. Nabídněte bílé k červeným vínům v poměru 70/30.

Pamatujte, že vína se podávají podle sezóny. V létě jsou populárnější bílá a růžová vína. Máte-li svatbu venku objednejte o něco více. Naopak, těžší červené fungují lépe při nižších teplotách podzimu a zimy. Na jednoho hosta by mělo stačit asi 0,5 až 0,75l. Standardní láhev na víno má objem 0,75l. Z této láhve dostanete zhruba pět až sedm porcí vína k jídlu. Svatební plánovači předpokládají, že každý dospělý vypije přibližně jednu sklenku vína každou hodinu. Svatební hostiny trvají v průměru tři až pět hodin. Čísla můžete snížit, pokud část hostů nepije. Naopak, pokud je víno vaším jediným nápojem nebo máte spoustu přátel milujících víno, budete potřebovat ještě víc.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.