Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Která jsou nejoblíbenější slovenská vína? Slovenští vinaři vám prozradí.

Která jsou nejoblíbenější slovenská vína? Slovenští vinaři vám prozradí.

Pavelka
Karpatská Perla
Slovenská vinařství
Nichta
Ostrožovič
Chateau Grand Bari

Podívejte se, která vína patří mezi nejoblíbenější z vinařství Chateau Grand Bari, Karpatská Perla, Pavelka, Ostrožovič.

Inspirujte se: Podzimní inspirace od slovenských vinařů


Pavel Krištín z vinařství Chateau Grand Bari: „Nejoblíbenější je víno MÚZA, familiárně ho označujeme i jako víno, co chutná všem. MÚZA je výjimečná svým netypickým složením. Je vyrobena tzn. kupáží (tedy scelováním) Muškátu žlutého a Zéty. Právě vzácná tokajská odrůda Zéta dodává vínu jeho tropický charakter. Toto bílé, jakostní značkové víno s chráněným označením původu je rozpoznatelné svojí svěžestí a šťavnatostí. Je to ideální mix aromatických odrůd a správného množství zbytkového cukru, který činí polosladkou MÚZU zajímavou pro rozmanitou skupinu konzumentů – od fanoušků šumivého vína, přes zarytého vyznavače suchých odrůdových vín, až po milovníka tokajských putňáků.“

Ladislav Šebo z vinařství Karpatská Perla: „Nosnou odrůdou vinařství je Veltlínské zelené, které máme vysázeno ve více vinic v Modre, v honech Noviny, Ingle a v mladé vinici Šajby. Zajímavostí je, že každá z vinic má rozličný terroir. Nové Veltlínské zelené 2021 sur lie z vinice Noviny bylo děláno spontánně bez přídavku kvasinek a poprvé bylo sířeno po 6 měsících. Batonážovali jsme ho v akátovém 2000 litrovém sudu na vlastních kvasinkách. Jsme rádi, že na Slovensku milovníci vín přicházejí na chuť tradičním lokálním odrůdám a Veltlínské zelené se proto těší stále větší oblibě.“

Jakub Nichta z vinařství Nichta: „Mezi nejoblíbenější a nejprodávanější odrůdy z našeho vinařství patří Pesecká leánka. Máme ji osázenou na honu Močiarno v Čajkově. Vyrábíme ji ve více provedeních. Prvním je velmi aromatická polosuchá Pesecká leánka z výsadby z roku 2013, kde jsme se rozhodli vysadit originální rumunský klon Pesecké leánky – Feteascy regaly. Druhým je suchá Pesecká leánka Močiarno, která pochází z hroznů z našich nejstarších vinic vysazených v roce 1997. Z Pesecké leánky dokonce vyrábíme i pěstovatitelský sekt, který vyzrává na kalech po dobu 9 měsíců."

Jaroslav Ostrožovič z vinařství Ostrožovič: „Nejpopulárnější tokajská odrůda je Muškát žlutý, který vyrábíme v různých kategoriích a kolekcích: Abbrevio, Solaris a Special Collection. Speciální technologií vyrábíme Muškát žlutý slámový, který určitě stojí. tokajského výběru."

Rado Polák - Zámecké vinařství: „Každoročně nejprodávanějším víno je Ryzlink rýnský – zejména suchý a z červených vín je mimořádně úspěšná Frankovka modrá – také z našich vinic v Dubníku. Momentálně se však ukazuje jako mimořádně úspěšné a perspektivní Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, či každoročně úspěšný Pinot gris."

Darina Géciová a David Papillon z vinařství Pappilon - Víno od Francouze: "Pinot Noir je jednou z našich nejoblíbenějších odrůd. Máme ho ve 2 verzích, Symposion (víno zrálo ve sklolaminátu a v lahvích) a druhá Pinot Noir (víno zrálo rok v a následně v lahvích). V prodeji jsou momentální ročníky 2019."

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.