Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Jak darovat víno

Jak darovat víno

Villa Maria
Ayala
Champagne
El Coto

Vybrat víno může být náročné. Červené nebo bílé? Měli byste koupit láhev, dvě nebo i tři? Nenechte se však odradit. Jsme tady, abychom vám pomohli. Náš průvodce zahrnuje všechny aspekty, ať už jde o dárek k narozeninám, svatbě nebo výročí.

Inspirujte se: Valentýn: Jaká vína si vybrat?


Pro koho je víno určeno

Při koupi vína by vždy prvním krokem mělo být zvážení, komu jdeme víno darovat. Kupujete ho pro milovníka vína nebo pro nováčka? Neznáte-li chuťové preference obdarovaného, zkuste to nenápadně zjistit. Čím více informací máte, tím větší šanci budete mít, že trefíte hřebík po hlavičce. Bublinky se ve velkém spojují zejména s oslavami. TIP: Champagne Ayala Brut Nature

Řekněme, že kupujete dárek pro někoho, kdo právě začíná objevovat svět vína. Možná jsi ještě nevybudoval degustační schopnosti, jemnější vína si vychutná později. Sauvignon Blanc by mohl být skvělým vínem pro začátečníka. Je nejen oblíbený, snadno identifikovatelný podle vůně i chuti. TIP: Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic 2021

Co když se váš známý dobře vyzná ve víně? Existují nějaké regiony nebo styly, které preferuje? Pokud s ním pravidelně nemluvíte o víně, příště, když se setkáte, věnujte pozornost a položte mu otázky o tom, co rád pije. Když jste u něj doma, požádejte ho o prohlídku sklepa, aniž byste museli prozrazovat, že se pokoušíte vymyslet dárek pro něj. Pokud je váš známý fanoušek konkrétního vinařství, zvažte koupi vína z nejnovějšího ročníku. Doporučujeme navštívit specializované vinotéky, kde vám profesionální personál pomůže s výběrem vína.

Kolik lahví vína darovat?

S jednou, promyšleně vybranou a kvalitní lahví vína nic nezkazíte. A pokud se vám to nezdá dost, můžete to zkombinovat s nějakým pokrmem ze stejné oblasti jako víno. Kvalitní, hořká čokoláda s lahví portského vína. Někdy však objem mluví více než cena a několik lahví levnějšího vína může pro někoho znamenat více než jedna drahá láhev. Například, pokud kupujete víno pro nováčka, karton vín různých barev a odrůd mu může poskytnout užitečný úvod do několika stylů a oblastí.

Nebo vyzkoušejte několik vín jen z jednoho regionu nebo vinařství. Kupujete pro někoho, kdo se rád baví u vína a často pořádá velké večírky? Polovina bílého a polovina bublinek může být perfektní, aby mu pomohli uspořádat další setkání.

Kolik bych měl zaplatit za víno?

Jako u všech dárků, toto je těžká otázka. Odpověď závisí do značné míry na příležitosti. Velké události, jako je svatba či narozeniny, vyžadují vína za vyšší cenu. Pozor, ne každý ocení drahá vína. Buďte opatrní, když kupujete drahé víno pro někoho, koho tak dobře neznáte. Někdy to může být poněkud nepříjemné, ne každý se cítí dobře, když dostane drahý dárek. TIPEl Coto Coto Real Reserva 2019

Vyvarujte se faux pas s vínem

Pokud přinášíte hostiteli víno na párty, neočekávejte, že vaše víno bude hned otevřeno. Je to jeho dar, který si může užít později. Abyste se vyhnuli jakýmkoli nepříjemnostem s tím, že hostitel bude zmatený ohledně vašeho záměru, můžete při předávání láhve laskavě říci: „Tohle si vychutnáte později.“ Pokud jde o neformálnější koktejlový večírek, můžete přinést dvě láhve – jednu jako dárek pro hostitele a jednu ke sdílení s ostatními hosty.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.