Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Slovenská vína k velikonoční hostině

Slovenská vína k velikonoční hostině

Pavelka
Karpatská Perla
Slovenská vinařství
Hacaj
Párování jídla a vína
Papillon Víno od Francúza

Ať už tuto Velikonoce vaříte šunku nebo jehněčí, pravděpodobně k jídlu budete podávat víno. Nabízíme vám několik rychlých a jednoduchých tipů, které vám pomohou vybrat to správné víno.

Připravte se na velikonoční svátky s kvalitními víny ze Slovenska. Výběr vín somelierky.


 

Bublinky jako univerzální partner

Každá rodina má svůj typický Velikonoční recept, ke každému z nich se určitě hodí slovenské víno

Pokud se něco hodí ke všemu, jsou to šumivá vína. Podávat je můžete jako aperitiv, když přijdou hosté a dále popíjet, dokud děti hledají velikonoční sladkosti.

Bublinky se hodí k různým příležitostem a jsou také ideálním partnerem pro velikonoční brunch. Vyzkoušejte slovenské sekty, jejichž kvalita postupně roste.

TIPY na slovenské bublinky: Hacaj Chardonnay Extra Brut 2018, Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Gris, BIO 2021

Velikonoční šunka a uzeniny 

Chuť vařené šunky závisí na její kvalitě, vliv má samozřejmě i způsob úpravy. Tradiční velikonoční šunku můžete začít vařit už v sobotu večer, na konci půstu, aby byla chutná druhý den. V neděli si k šunce můžete dát vařená vajíčka či křen. V případě bílého vína se šunka dobře kombinuje se suchým Ryzlinkem. Acidita vytvoří protipól k bohatosti a slanosti šunky. Pikantnější úprava šunky profituje z Tramínu, který vyváží její chuť.

TIPY na slovenská vína: Karpatská Perla Rizling rýnsky Kramáre 2022Pavelka Tramín červený 2022

Velikonoční jehněčí

Ať už podáváte pečené jehněčí kotlety nebo stehno na houbách, s červeným vínem neuděláte chybu. Aby se vaše jídlo z jehněčího masa rozzářilo, zkuste jej zkombinovat s plnějším, ovocným vínem s decentními taniny. Víno by mělo mít dostatek kyselin, aby zvládlo robustní chutě jehněčího masa. Taniny pomáhají vyrovnávat tuk v bílkovinách.

Pokud máte rádi více bílá vína, zkuste vína s krémovou strukturou, popřípadě ta, která vyzrávala v dubovém sudu. Jehněčí připravené s pikantním nebo indickým nádechem se dobře kombinuje s Tramínem s jemně sladším nádechem.

TIPY na slovenská vína: VÍNO NATURAL Domin & Kušický Dominus BIO cuvée 2017, Mrva & Stanko Tramín červený, Jasová 2022

Velikonoční sladkosti

Tak jako Vánoce, i velikonoční svátky mají své tradiční dobroty. Na svátečním stole by neměl chybět symbol Velikonoc pocukrovaný beránek s větvičkou a červenou mašlí, velikonoční věnec či sladké pletenky a jidáše. Pletenky jsou obdobou klasické vánočky a jsou součástí Velikonoční snídaně. Jidáše by se podle tradice měli péct na zelený čtvrtek. Mají podobu spleteného provazu a nejlépe chutnají pomazané máslem a medem. K těmto velikonočním dobrotám vyzkoušejte tokajská, sladká vína, která se k nim výborně hodí. Pokud do těsta přidáte mleté vlašské ořechy a rozinky namočené v tokajském víně, pozvednete své velikonoční svátky. TIP na slovenské víno: Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2007

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.