Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Ochutnejte jedinečná vína z Portugalska - Quinta do Crasto

Ochutnejte jedinečná vína z Portugalska - Quinta do Crasto

Quinta do Crasto

Vína Quinta do Crasto těží z jedinečné polohy, která odráží skutečnou podstatu regionu Douro. Vína jsou elegantní, svěží, dobře strukturovaná a přinášejí komplexnost a jedinečnou identitu.

Rustikální kaple Panny Marie z Ampara, nacházející se vysoko nad kopcem na západním okraji panství, hlídá vinařství a vína již od 17. století.


Quinta do Crasto je krásné panství, které vlastní Jorge Roquette s rodinou. Na trh uvádí svá vína od roku 1994 a v současnosti hraje důležitou roli jako jeden z nejviditelnějších výrobců suchých a portských vín na levém břehu řeky Douro. Vinařství leží na kopcovitém výběžku Doura, zhruba v polovině cesty mezi Pinhão a Régua v podoblasti Cima Corgo. Quinta do Crasto vyrobí každý rok přibližně 1 500 000 lahví vína Douro. Čtyřicet procent se prodává na domácím trhu a zbytek prodává na 54 trhů po celém světě na všech kontinentech. Kromě vín vyrábí extra panenský olivový olej z vlastních ekologických olivových hájů v podoblasti Cima Corgo.

Jedinečné Douro

Vinařství se rozprostírá na 135 hektarů, přičemž 114 hektarů tvoří vinice. Ve vinicích i ve sklepích došlo k modernizaci a pokračuje výsadbou dalších vinic v Douro Superior. Novější vinice jsou vysázené původními odrůdami Tinta Roriz, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinto CAO, Touriga Francesa. Na svazích po obou stranách vinařství se nacházejí i vzácné staré vinohrady.

Region Douro je rozdělen do tří podoblastí: Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superior. Každý z nich má svou vlastní kombinaci topografie, geologie, podnebí a vodních zdrojů. Vinohrady Quinta do Crasto byly vysazeny do strmých svahů. Tradiční socalcos (terasy s kamennými opěrnými zdmi) jsou domovem nejstarších vinic, starých asi sto let.

Na svazích (více než 40 %) nesou patamares (novější terasy) jeden nebo dva řady révy s hustotou od 3 000 do 3 500 rostlin / hektar. Vynikající expozice ve spojení s klimatickými podmínkami podoblasti Cima Corgo, schopností břidlicových půd absorbovat a zadržovat teplo, přinutila kořeny vinic růst desítky metrů hluboko při hledání vody. Poskytuje konkurenci mezi rostlinami a přispívá k komplexnosti a intenzitě vín.

Objevte vína z Portugalska v našem eshopu.

Eco friendly

Pěstování hroznů je silně ekologicky založené bez použití jakýchkoli látek, které nejsou certifikovány mezinárodními bio regulačními subjekty. Vinařství plně respektuje životní prostředí. Quinta do Crasto se stará se o zachování identity starých vinic, tím vytváří genetickou mapu vinic, což přispívá k zachování biodiverzity v údolí řeky Douro.

 

Modernizace 

Sklep byl v roce 2013 zcela zrekonstruován a vybaven moderním vybavením. Vnější část je lemována břidlicí a na udržení vnitřní teploty a vlhkosti je osazena střešní zahrada. Tradičně se dubové sudy, ve kterých víno zraje, ukládají horizontálně do řad tří nebo čtyř.

Díky novému systému si sklep zachoval vzhled tradičního úložného systému a zároveň optimalizoval využití prostoru. V průměru je ve vinném sklepě 1 600 sudů. Kromě optimalizace prostoru toto vylepšení usnadnilo mobilitu sudů. Nyní je možné ke každému sudu přistupovat a manipulovat s ním nezávisle, což výrazně zjednodušuje práci.

Sklep je také vybaven postřikovacím systémem, který udržuje relativní vlhkost vzduchu kolem 80 % během celého roku. Tím se sníží jakékoliv odpařování ze sudů a následné ztráty.

Systém dokonce umožňuje filtraci a obnovu objemu vzduchu ve sklepě, aby se zabránilo růstu plísní a udržela se správná teplota. 85 % sudů je z francouzského dubu a 15 % z amerického. Každý sud o objemu 225 litrů se použije pouze dvakrát. Později se buď recykluje nebo se prodává menším výrobcům vína. Quinta do Crasto každoročně investuje okolo 300 000 eur do přibližně čtyři sta nových dřevěných sudů.

Ocenění

Už třetí rok po sobě bylo vinařství Quinta do Crasto zařazeno do první dvacítky nejlepších světových vinic TOP 50 World 'Best Vineyards. V roce 2019 získala 4. místo, v 2020 8. místo a v 2021 16. místo. Na konci roku 2020 získává ocenění Best of Wine Tourism v kategorii Architektura a krajina, kterou propaguje globální síť Great Wine Capitals. Vinařství každoročně přivítá kolem 6 800 návštěvníků většinou z Brazílie a Evropy. V roce 2020 udělil TripAdvisor vinařství šestý rok za sebou ocenění Certifikát výjimečnosti (Travelers 'Choice).

Vína

Flor de Crasto Red 2019 (eshop) –základní řada vín, která nabízí výbornou kvalitu a je k dispozici pouze na některých mezinárodních trzích. Cílem je vyrobit ovocné svěží víno v moderním stylu bez dřeva.

Crasto Douro 2019 (eshop) - toto víno se vyrábí z tradičních odrůd modrých hroznů Doura, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barroca a Touriga Franca. Svěží víno s ovocnou texturou. 15% vína školeno 6 měsíců v 225l francouzských dubových sudech.

Crasto Superior Douro White 2019 (eshop– odrůdy 60% Viosinho a 40% Verdelho. Víno zrající 6 měsíců ve francouzských dubových sudech. Nové a použité sudy: 50:50, francouzské dubové sudy 85% a francouzské dubové sudy s akátový čely 15%.

Crasto Superior Douro Red 2017 (eshop) – odrůdy Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz and Souzão. Víno zrající 12 měsíců ve francouzských dubových sudech.

Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines 2017 (eshop) – vIno vyrobené z 25 až 30 různých odrůd hroznů pocházejících ze starých vinic, jejichž věk je v průměru kolem 70 let. Víno zrající 18 měsíců ve francouzských dubových sudech (85%) a amerických (15%).

Quinta do Crasto Touriga National 2016 (eshop) - je prémiové víno vyrobené výhradně z hroznů Touriga Nacional, které se plní do lahví pouze v letech, kdy se dosáhne nejvyšší úroveň kvality a dokonalosti. Pouze v letech 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2016 byly splněny podmínky pro výrobu produktu Quinta do Crasto Touriga Nacional. Víno vyzrává 18 měsíců ve francouzských dubových sudech.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.