Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Pěna z bílé čokolády Créme de la Créme a TIP na víno

Pěna z bílé čokolády Créme de la Créme a TIP na víno

Párování jídla a vína
Rothshild

V průběhu posledních let sladká vína jaksi vyšla z módy. Jelikož se nám blíží svátek zamilovaných, Valentýn, s Lenkou jsme se rozhodli vzdát hold právě sladkým vínům. Kdy si dát kvalitní sladké víno jako na Valentýna. Lenka si pro vás připravila pěnu z bílé čokolády ak ní doporučuji francouzské bílé sladké víno Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes z ročníku 2021.


 

Pěna z bílé čokolády Créme de la Créme

 

Čas přípravy: 30 min

Počet porcí: 3-4 záleží na velikosti poháru

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

 

Ingredience
 
2 vaječné žloutky
320 ml smetany na šlehání  
220g bílé čokolády
ovocie podle výběru - kiwi, banány
hrst nasekaných pistácií

Postup 

1.  Jako první si na jemno nasekáme bílou čokoládu, dáme do misky a odložíme stranou.

2. Žloutky vyšleháme do bílé pěny, mezitím si v malém kastrolu zahřejeme 120 ml šlehačky.

3. Nalijeme na žloutkovou pěnu, vrátíme celou směs do kastrolu a na mírném ohni či indukci 2-3 minuty vaříme do polohusté konzistenci.

4. Následně celou směs vlijeme do misky s nasekanou čokoládou a dobře promícháme, aby se nám čokoláda rozpustila.

5. Necháme vychladnout. Na konec do směsi smícháme 200ml vyšlehané šlehačky a dáme do chladničky alespoň na 6 hodin.

Servírování: Vychlazená pěna se podává ve sklenicích a ozdobíme ovocem a nasekanými pistáciemi.

Bílá čokoláda není čokoládou v pravém slova smyslu. Z pohledu historie čokolády se začala vyrábět teprve nedávno. Obecně se předpokládá, že poprvé tento produkt lidé ochutnali kolem roku 1930 ve Švýcarsku. Základem je kakaové máslo, cukr, leticin a sušené mléko. Právě kakaové máslo hraje u bílé čokolády hlavní roli a díky němu můžeme bílou čokoládu považovat za přímý kakaový produkt. Kvalitní bílá čokoláda obsahuje 40% kakaového másla. Má stejnou konzistenci jako mléčná čokoláda.

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

Mnozí považují vína ze Sauternes za nejlepší sladká vína na světě. Klíčem podávání vína Sauternes s jídlem je kontrast a rovnováha. Kvůli vysokému obsahu zbytkového cukru ve víně byste se měli vyhýbat sytým a příliš sladkým dezertům. K mladým vínům ze Sauternes se bude velmi dobře hodí smetanový krém, oříšky a čerstvé ovoce. K lehké, nadýchané pěně z bílé čokolády s banánem, kiwi a pistáciemi doporučuji víno z vinařství Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021. Víno podávejte vychlazené, ideální při teplotě 6-10 ⁰C.

Doporučení sommeliérky:

Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021

Intenzivní vůně sušeného ovoce, kandovaných meruněk, medu, oříšků a karamelu. Příjemně sladká chuť se středně plným tělem a atraktivním projevem pražených mandlí a mléčné čokolády. Komplexní a velmi svěží Sauternes. Ukázat víno na eshopu.

 

Mouton Cadet 

V roce 1924 převzal kormidlo v Château Mouton Rothschild Baron Philippe de Rothschild. Jako mladší syn (kadet) v rodině pojmenoval nové vinařství Mouton Cadet. Aby byla zajištěna stálá kvalita vín, hrozny pro Mouton Cadet pocházejí od více než 400 partnerských pěstitelů z regionu Bordeaux.

Červená vína Mouton Cadet se hlavně prodávala během 50. a 60. let 20. století, čímž se značka dobře umístila ve Spojeném království a Spojených státech. V 70. letech 20. století přibylo také bílé víno. Vína se vyrábějí z hroznů, které pochází z celé oblasti Bordeaux.

 
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.