Slovenské vinobraní až -30% + 1× víno zadarmo k nákupu nad 1 250 Kč

right-arrow
Zpět Detailní filtr
Zpět
Svatý Urban - patron vína

Svatý Urban - patron vína

V momentě, jak v kalendářích ukončí vládu tři zmrzlí bratři a Žofie, přebírá žezlo patron všech vinařů a vinařů. 25. května se připíjí na zdraví nositele jména Urban. Svatý Urban je patronem všech vinařů a vinařů, vystupuje také jako ochránce před mrazem, aby vinařům dopřál hojnou úrodu. Tento zvyk se zachoval až do dnešního období, což dokumentují mnohé sochy tohoto světce při cestách vedoucích do vinic.

Inspirujte se sommeliérským výběrem nejlepších slovenských a českých vín.


Lidová slovesnost a ústní tradice způsobily, že si vinaři svého patrona zosobnili spojením papeže Urbana a biskupa Urbana, žijícího v pátém století našeho letopočtu. Zatímco o tom druhém víme jen pomálu informací, údajně se před pronásledovateli ukrýval ve vinicích, o papeži Urbanovi se zachovalo informací víc. Z náboženských spisů je známo, že se jednalo o v pořadí sedmnáctého papeže, zvoleného v roce 222 n.l. Jeho působení však bylo v celku krátké, protože o osm let později, v roce 230 n.l. byl papež Urban umučen. Do povědomí lidí se zapsal zejména svým empatickým přístupem k odsouzeným věřícím.

U příležitosti tohoto svátku se konají různé vinařské akce, které jsou spjaty se Svatým Urbanem.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.