Zpět Detailní filtr
Zpět
Chateau Bruale – nová vína z Gruzie

Chateau Bruale – nová vína z Gruzie

Bruale

Konečně můžeme ochutnat tradiční gruzínská vína i v Česku. Většina gruzínských vín se vyrábí v qvevri - hliněných nádobách.

Vína z vinařství Chateu Bruale jsou určena pro srdečné meditativní rozhovory. Tuto novinku už najdete na našem eshopu.


Před více než deseti lety se setkali v Gruzii Alex Motserelia s Francouzem Brunem Giroudem. Láska k přírodě a zemědělství je kromě vášně k vínu vedla k investování v nejlepším regionu Kakheti v oblasti Kvareli.

Hlavní činností společnosti je pěstování lískových ořechů a pistácií. Pro výrobu vín se rozhodli později, protože na pozemcích se nacházely staré původní vinohrady. Ty se rozhodli obnovit. Postavili nové prostory pro výrobu vín a koupili qvevri. Chateau Bruale vyrábí gruzínská vína výhradně podle tradiční vinifikační technologii v qvevri.

Chateau Bruale 

Vinařství prochází procesem ekologické výroby a všechny jeho vína a lískové ořechy jsou od 2019 certifikované jako ekologické a polovina je v režimu organic s výhledem mít všechny vinohrady v tomto režimu.

Na 7 hektarů vinic pěstují odrůdy Rkatsiteli-Mtsvane, Saperavi a také původní gruzínské odrůdy révy. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 450m nad mořem. Půdy jsou převážně aluviální.

Podnebí je ovlivněno blízkostí řeky Alazani. Typické jsou mírné zimy a dlouhá teplá léta. Vinařství má svého winemakera Zaza Mamulashvili, který dříve pracoval ve více gruzínských vinařstvích.

Víno z jílu a hlíny

Vinařství vyrábí vína v qvevri. Qvevri jsou jílovito-hlinité nádoby, které se používají k výrobě tradičního gruzínského vína. V západní části Gruzie se nazývají Chur.

Vinařství Bruale koupilo nové qvevri a zakopali je do země. Spolu s hroznem používají i střapce. Hrozny i střapce musí být dobře vyzrálé, ale ne přezrálé.

Qvevri mají objem 800 až 3500 l, menší se používají k fermentaci a větší k vyzrávání. Víno z qvevri se následně přečerpá do francouzských sudů, kde dále zraje. 2 měsíce červené víno a 6 měsíců bílé. Před lahvováním se víno číří.

Jelikož partnerem ve vinařství Bruale je Francouz, vína musí být kultivovaná a elegantní, i když jsou vyráběna naturální. Vyhýbají se komerční vlně vín, jdou vlastním směrem.

Chateau Bruale můžete navštívit a ubytovat se přímo ve vinařství. Jeho součástí je hotel, degustační místnost a v okolí nádherná příroda.

Bruale Rkatsiteli-Mtsvane, Qvevri 2017 (eshop)

Unikátní oranžové nebo správněji jantarové víno vyráběné "Kakheti" způsobem v hliněných amforách - Qvevri. Hrozny z původní odrůdy Rkatsiteli pochází z menších parcel u Kvareli v regionu Kakheti. Po selekci hrozny kvasí společně se střapci 6 měsíců v amfor. Před lahvováním se stočí do sudů na jemné odkalení. Lahvuje se bez filtrace. Jantarově pomerančový vzhled. Jedinečný charakter ve vůni zdůrazňuje fenolických působící chuť s bohatou strukturou a přirozenou svěžestí. Dlouhý, mandlově herbální závěr. Potenciál na archivaci.

Bruale Saperavi, Qvevri 2017 (eshop)

Unikátní víno vyráběné "Kakheti" způsobem v hliněných amforách - Qvevri. Hrozny z původní odrůdy Saperavi pochází z menších parcel u Kvareli v regionu Kakheti v blízkosti řeky Alazani. Po selekci hrozny kvasí společně se střapci 2 měsíce v amforách. Specifické víno, které díky filozofii jeho autorů působí osvěživě a přirozeně. Minerální a jemně zemité ve vůni. Později i s dotekem višní, bylinek a hřebíčku. Středně plná, peckové ovocná chuť disponuje šarmantní kyselinkou a živostí tříslovin. Dlouhý, kořenitý závěr.

 

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.