Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Treska na másle a pyré z hokkaido dýně - RECEPT a tip na víno

Treska na másle a pyré z hokkaido dýně - RECEPT a tip na víno

Párování jídla a vína
Quinta do Crasto

Slunečné dny posledních týdnů pomalu střídá chladné a deštivé počasí, které hlásí příchod podzimu. Podzim je o barvách. Oranžová dýně hokkaido, zelené fazolky a bílá treska sice spíše připomínají vlajku Irska, přesto jsem k tomuto jídlu vybrala bílé portugalské víno z vinařství Quinta do Crasto.


Treska na másle a pyré z hokkaido dýně se zelenými fazolkami 

 

Čas přípravy: 30 min
Počet porcí: 2 ks 

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno dopporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

Ingrediencie
 
1x čerstvý filet z tmavé tresky asi 500 g
olivový olej
máslo
 sůl
mletý pepř
1 menší dýně hokkaido 
zeleninový vývar 300 ml 
lžička sušeného zázvoru, podle chuti 
2x lžíce kysané smetany 10%
250 g zelené fazolky (mohou být i mražené)

 

 

POSTUP

1. Filet tresky omyjeme, osušíme, opepříme a nakrájíme na kousky.

2. Na rozehřátém oleji na pánvi přidáme rybu a smažíme z obou stran několik minut, dokud není zlatavá.

3. K hotové rybě po vypnutí plamene přidáme máslo, kterým několikrát filet pomocí lžíce přelijeme.

Dýňové pyré: Dýni omyjeme, střed s jadérky vydlabeme a nakrájíme ji na malé kousky a dáme vařit spolu s vývarem asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Potom dýni scedíme a přidáme máslo, smetanu, zázvor, pepř a sůl podle potřeby. Rozmixujeme dohladka. Zelené fazolky orestujeme na olivovém oleji 5 minut a dochutíme solí. Servírujeme spolu s rybou a hokkaidovým pyré. Na ozdobení můžeme použít bylinky.

 

Dýně hokkaido má univerzální využití. Její příjemná sladce oříšková chuť vynikne při pečení a grilování. Vhodná je i do specialit jako je guláš, salátů či polévek. Kromě dužiny se z ní dají zužitkovat i dýňová semínka, jsou bohatá na minerály a vitamíny. Pochází z Ameriky a právě Kryštof Kolumbus přinesl její semínka do Evropy. Obsahuje až 90 % vody, vitamin C a betakaroten prospěšný pro zdraví. Největší vypěstovaná dýně pocházela z Ameriky a vážila neuvěřitelných 921 kg. Halloween bez pořádně vyzdobené dýně si dnes už neumíme představit.

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

Tmavá treska se často používá hlavně v portugalské kuchyni. Portugalsko má příznivé podmínky k rybolovu a také k pěstování ovoce a zeleniny. K tresce připravené na másle podávané s pyré z dýně hokkaido a zelenými fazolkami jsem vybrala plnější bílé víno Crasto Superior Douro White 2019 z vinařství Quinta do Crasto. Tím, že víno zrálo v sudech, je komplexní, ale zároveň neuvěřitelně svěží a minerální. Skvěle se propojí s máslovou chutí tresky a vyváží i sladší chuť dýně hokkaido.

Doporučení sommeliérky:

Crasto Superior Douro White 2019 - Portugalsko

Bílé cuvée odrůd 60% Viosinho a 40% Verdelho. Název tohoto vína je odvozen podle místa vinice, Douro Superior (Upper Douro) z Quinta da Cabreira. Fermentace začíná v nerezových tancích, později se víno přečerpá do sudů. Víno zrající 6 měsíců ve francouzských sudech. Francouzské sudy (50% nových) s akátový čely se skladují v regálovém systému, který umožňuje jejich otáčení. Dochází k promíchání jemných kalů bez přístupu kyslíku.

Živé, transparentní a koncentrované. Zralá broskev, citrusy a slupka hroznů. Velmi pěkná ovocná textura. Plné tělo plynule přechází do dlouhé, minerální dochuti. Ukázat víno na eshopu.

Vinařství Quinta do Crasto 

Vinařství Quinta do Crasto se nachází v Portugalsku, na levém břehu řeky Douro. Rozléhá se na území 146 hektarů, přičemž 114 hektarů tvoří vinice. Název Crasto pochází z latinského castrum, což znamená "římská pevnost". Navzdory použití nejmodernějších technologií si Quinta do Crasto stále zachovala svou tradiční metodu šlapání hroznů nohama, které se uskutečňuje v žulových nádržích nazývaných Lagares. V roce 1981 začali vyrábět kromě portského i vína Douro DOC. Quinta do Crasto má dnes celou řadu vín, od bílých a červených, po prémiové portské a vyrábějí i extra panenské olivové oleje.

 

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.