Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Slovenská vína, která byste měli určitě ochutnat v roce 2022

Slovenská vína, která byste měli určitě ochutnat v roce 2022

Karpatská Perla
Slovenská vinařství
PD Mojmírovce
Papillon - Víno od Francúza

Jaké je nejlepší víno? To, které chutná, poslouchám často. Určitě ne! Ano, víno by mělo chutnat, ale to je málo jako důvod, proč vzniklo. I hamburger vznikl proto, aby nasytil a chutnal. Dokonalé víno je pro mě to, které co nejvěrněji reflektuje svůj původ a ročník. Je vyrobeno s citem afortielem. S respektem k životnímu prostředí kde vzniklo, jakož iv úctě k tradicím. Využívá moderní přístup s cílem vyjádřit, ne zaujmout. Víno, které dává více otázek, než odpovědí! Rastislav Šuták, sommeliér WinePlanet a Corner & Co.

Inspirujte se také: Evropská vína, která byste měli určitě ochutnat v roce 2022Světová vína, která byste měli určitě ochutnat v roce 2022


Jaké atributy by mělo splňovat ideální víno? Pro 85% populace bude rozhodujícím faktorem cena, protože přesně tolik slovenského vína se prodá ročně v supermarketech. Jeho průměrná cena nepřesáhne v přepočtu 90 Kč! V této hodnotě bude zázrak nalézt skutečně kvalitní víno.

Cena vín bude stále více vnímána citlivěji, ale dobrá zpráva je, že kvalita vín se postupně zlepšuje. I v nejnižší cenové relaci. Špatná zpráva je, že ceny vín rostou a budou růst nadále. Investice do ekologického pěstování hroznů a stoupající náklady při jeho výrobě a distribuci se viditelně promítají do cen vín. Dalším faktorem je globální oteplování, které v roce 2021 nepříznivě ovlivnilo nízkou úrodu hroznů ve světě. Problémy s odbytem vína negativně zasáhly i slovenské producenty. Přesto je v naší nabídce velké množství hodnotných vín ve všech cenových kategoriích.

Slovensko - kvalitní vína od sousedů

Vína ze Slovenska si zaslouží větší pozornost,  máme šanci jim porozumět. Vycházejí z podobných klimatických podmínek, kultury a tradic. Přitom nejlépe spolupracují s také s naší gastronomií. Je to málo? Bezpochyby ne, proto ideální vína pro rok 2022 jsou i slovenská!

Karpatská Perla Rizling rýnský - Suchý vrch, 2019 (eshop)

Nejlepší Ryzlink ze Suchého vrchu dosud. Charakterem se přibližuje magické 2002 (tehdy ještě z Mužle). Tento ryzlink se vyhýbá uniformně a anonymně působícím „light“ stylem.

Naopak sprašová půda vinohradu je dobrým zázemím charakteru a struktury, které doplňuje přirozený odrůdový projev. Vína z Karpatské perly stále více profitují z ekologického přístupu při obhospodařování révy. Senzorickou kvalitou se řadí mezi nejvýznamnější ryzlinky vyrobené u nás za posledních deset let. Potenciál pro archivaci – téměř neomezený.

PD Mojmírovce Chardonnay limited 2019 (eshop)

Nestává se často, aby tato odrůda v našich vinohradech dosahovala výjimečné hodnoty. Důvodů, proč tomu tak bývá, je několik. Jedním z nich je citlivost Chardonnay na vhodné půdní podloží. Mojmírovský terroir patří k prospěšným pro burgundské odrůdy. Kombinací výborného ročníku a citu jeho autora Juraje Majšíka se očekávání mění v realitu.

Ve vůni pečené jablko s kapkou hrušky a piškotového těsta. Chuť tělnatá, viskózní, lísko-oříšková s křehkou aciditou a brilantní harmonií. Krásné bílé víno téměř na vrcholu, které bude ideální ke grilovanému candáti s bylinkovým rizotem.

 

VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rulandské bílé, BIO 2017 (eshop)

Tato odrůda stojí neprávem na okraji zájmu. Škoda, lidi přitahují voňavá vína s předvídatelným projevem. Vznešeně a komplexně působící bílý Ruland od Kušických připomíná klasická vína z Alsaska, kde se vše o víně odehrává ve sklenici, nikoli na sociální síti.

Nádechem kamínek, mirabelky a chlebové kůrky harmonizuje s jemnou svěžestí zeleného jablka a krémové autolýzy. Skvělý ročník vyzdvihuje přirozenost, finesu a balanc.

Fundus Regius Rizling rýnský, 2006 (eshop)

Ještě jeden Ryzlink. Kéž by jich bylo víc... Toto víno ne a ne zestárnout. Přírodně sladká vína to mají na Slovensku těžká, proti jsou různí "výživoví poradci." Hrozny pocházejí ze slunečního ročníku a vinohradu v Porúbce s jihozápadní expozicí.

Toto víno je nejen dokonalé ke grilovaným husím játrům, ale obšťastní tělo i ducha - jen tak. Petrolejová meruňková vůně s křehkou texturou ovoce a medu v ústech. Nesmírně elegantní až něžné víno, které jakoby nepatřilo do této doby.

Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Noir BIO 2020 (eshop)

Víno od Francúza Papillon píše novou historii vína v Devičím (více na našem blogu). Vesnička jižně od Krupiny je historicky spojena s kultivací révy, což dokumentují i malé tufové sklípky na jejím území. V jedné z nich vyzrávají vína tohoto mladého vinařství. Lidé chtějí pít příběhy... Co však těší víc, je kvalita vín a svá přístup při jejich výrobě. Tento růžový Pét-Nat 2020 je vyroben z Pinotu Noir, zhodnocuje všechny atributy této unikátní odrůdy – ve svěžesti, přirozenosti a delikátnosti. Skvělý aperitiv.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.