Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Velikonoční recept: Mechový dort a TIP na víno

Velikonoční recept: Mechový dort a TIP na víno

Párování jídla a vína
Freixenet

Velikonoce jsou za dveřmi a vy si možná už teď kladete otázku, jaké dobroty si připravíte. Na zelený čtvrtek je zvykem dát si špenát. Pokud se vám ale zunoval klasický přívarek, máme pro vás zajímavou, sladkou alternativu. Překvapte svou rodinu během velikonočních svátků úžasným mechovým dortem podle Lenky. A samozřejmě koledníkům třeba i nalít, k mechovému dortu doporučuji růžovou Cavu z vinařství Freixenet.


 

Velikonoční recept na mechový dort

Čas přípravy: 60 min, počet porcí: 12 

Recept připravila Lenka z WinePlanet.skVíno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

Ingredience:
 
Korpus
300 g hladkej múky
130 g čerstvého baby špenátu
3 vajcia 
150 g trstinový cukor
štipka soli 
1 dcl repkového oleja vhodný na pečenie
0,75 ml vlažnej vody
1x trstinový citrónový cukor 
1x polievková lyžica citrónovej šťavy 
kypriaci prášok do pečiva
 
Krém 
400 ml smotany na šľahanie (31%)
250 g mascarpone 
práškový cukor (podľa chuti)
2 ks vanilkového cukru 
1 lyžica vanilkovej pasty 
300 g jahôd a malín na ozdobu

Postup 

1.  Začneme špenátovým korpusem: Nejprve vyšleháme vejce s cukrem, citrónovým cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu.

2.  Mezitím v mixéru rozmixujeme špenát, olej, vodu a citrónovou šťávu na hladkou pastu.

3. Opatrně už jen ručně přimícháme nejprve rozmixovaný špenát, poté prosetou mouku s práškem do pečiva a sůl.

4. Formu na dort o průměru 20 cm vysteleme papírem na pečení a naplníme těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 45 minut.

5. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout. Vezmeme si lžíci a vydlabeme vnitřek korpusu. Ponecháme 1 cm široký okraj.

6.  Vydlabanou část korpusu v misce rozdrobíme. Do prohlubně v korpusu poklademe jahody.

Krém: Vyšleháme smetanu, přidejte cukr podle chuti i vanilkový. Potom přidáme vanilkovou pastu a po lžících zapracujeme mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Na jahody vrstvíme krém do tvaru kopce. Na závěr důkladně posypeme rozdrobeným těstem.

Servírování: Ozdobíme malinami nebo jiným drobným ovocem. Dort uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky a můžeme podávat.

Špenát lze nazvat také lektvarem zdraví. Je bohatý na vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Patří mezi typické druhy zeleniny našich zeměpisných šířek. Čerstvý špenát pěstitelé sklízejí ještě začátkem zimy. Špenát chrání oči, zmírňuje příznaky hemofilie, zklidňuje nervy a posiluje mozek, udržuje zdravý krevní tlak, posiluje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a zpevňuje zuby, snižuje zánět, bojuje proti rakovině, podporuje růst dětí. Avšak pozor, vysoký obsah kyseliny šťavelové brání vstřebávání vápníku ve střevech. Špenát proto nekonzumujeme častěji než dvakrát až třikrát týdně.

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

Základem mechového dortu je piškotový korpus se špenátem, krém a ovoce. Freixenet Cordon Rosado Seco má nádech lesního ovoce, zejména jahod a jemné sladkosti v závěru. Plnější, vanilkový krém příjemně osvěží jemné perlení a ovocná chuť Cavy. Dort s růžovým, šumivým, španělským vínem vytvoří velmi dobrý balanc a svěží, ovocný pocit.

Doporučení smomeliérky:

Freixenet Cordon Rosado Seco

Cava plná temperamentu, emocí s nezaměnitelnou jemnou jahodovou barvou, svěží ovocnou chutí a dlouhotrvajícím perlením. Znalce potěší pozoruhodný buket se silnou aromatickou vůní lesních plodů. Ukázat víno na eshopu.

 

Vinařství Freixenet 

Freixenet je největší producent šumivých vín Cava. Vinařství vlastní rodina Ferrer. Název vinařství se vztahuje na starou katalánskou usedlost La Freixenada. V současnosti se vinařství nachází v Saint Sadurní d´Anoia.

Ve světě je značka známá díky Cave v černé láhvi Cordon Negro. O třicet let starší historií se může pochlubit Carta Nevada. V moderní gastronomii vyniká bílá a růžová Elyssia Gran Cuvée či limitovaná ročníková Casa Sala.

 
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.