Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Těstoviny a víno, jak párovat?

Těstoviny a víno, jak párovat?

Planeta
Prosecco
Párování jídla a vína
Santa Cristina

Těstoviny naplní a přinášejí italský požitek. Vychutnávání si oblíbených těstovin s přáteli, rodinou a správným vínem je dokonalým zážitkem. Při tolika kombinacích těstovin a omáček je otázkou, které víno se hodí ke kterým těstovinám. Nejlepším tipem pro kombinaci vína s těstovinami je věnovat pozornost omáčce.


Základ je omáčka

Omáčka určuje, jakým směrem se uberete při výběru vína. Představte si ji z hlediska plnosti těla, podobně jako víno. Krémová bílá omáčka je plnější, zatímco základní rajčatová je středně plná, má méně tuku a více kyselosti. Tuk, sůl a kyselost jsou klíčem k dosažení rovnováhy mezi omáčkou s těstovinami a vínem. K vegetariánským těstovinám se hodí víno s lehkým tělem, k těstovinám se smetanovou nebo sýrovou omáčkou je lepší víno s bohatším chuťovým profilem. Špagety s rajčatovou nebo vydatnou masovou omáčkou se dobře kombinují s červeným vínem s vyšší aciditou, která dobře sekunduje kyselosti rajčatové omáčky. Obsah tuku masa bude nejlépe fungovat s plnějším červeným vínem s tříslovinami.

Intenzita chutí by měla být na stejné úrovni. Víno a jídlo s podobnými chuťovými profily se s větší pravděpodobností spolu budou dobře kombinovat. Dvě protichůdné chutě se mohou také dokonale doplňovat, pokud mají dostatečnou intenzitu chuti, aby se neztratily v chuti jiné složky. Sladké vs. hořké nebo sladké vs. slané.

De Cecco

Rodinný podnik De Cecco vznikl v roce 1886 v Abruzze v Itálii. Významným mezníkem pro společnost De Cecco se stal rok 1986. V letošním roce rozhodli rozšířit svou produkci o výrobu olivového oleje. Dnes se podnik zabývá také produkcí rajčatových produktů, mouky a slaného pečiva. De Cecco je jedničkou na italském trhu, třetím největším výrobcem těstovin na světě a přítomen ve více než 100 zemích.

De Cecco vybírá nejlepší tvrdou pšenici z Itálie, Kalifornie a Arizony. Italská pšenice je důležitá pro chuť. Pšenice z Kalifornie a Arizony obsahuje kvalitní bílkoviny, díky nimž jsou těstoviny „pevné a elastické. De Cecco produkuje semolinovou mouku, kterou si melou ve vlastním mlýně. Ve Fara San Martino melou semolinu pomocí vlastní vody při teplotě nižší než 15 °C. Tato pomalá metoda lépe respektuje semolinu a zachovává integritu lepku. V roce 1889 Filippo De Cecco vynalezl stroj pro pomalé sušení těstovin za nízké teploty, které používají v podniku dodnes.

 

Regionální původ Itálie 

Pokud hledáte dokonalé víno k večeři, možná si budete chtít vybrat víno ze stejné geografické oblasti jako je vaše jídlo.

Terroir je jedinečná kombinace faktorů, které přispívají k chuti vína a je formována klimatem, půdou a terénem geografické oblasti hroznů.

Rajčatová omáčka

Tradiční těstoviny s rajčatovým základem jsou čistou dokonalostí ve spojení se středně plnými, červenými víny z Itálie jako je Nebbiolo, Barbera nebo Nero d'Avola. Pokud do rajčatové omáčky přidáte vepřové nebo hovězí maso, zvýší se obsah tuku.

Proto se dobře kombinují s červenými víny s vyšším obsahem tříslovin jako Sangiovese nebo Aglianico. K těstovinám s hovězím masem, pancettou, rajčaty, zeleninou a parmazánem podávejte se sklenicí (nebo lahví) Nebbiola, která se dobře hodí k jídlům s vysokým obsahem tuku, má více tříslovin a vyšší aciditu.

Tipy na párování

K těstovinám s masovou omáčkou jako Bolognese nebo masné lasagne, si vyberte plná, červená vína s vyšším obsahem tříslovin a dobrou aciditou. Tuk v mletém hovězím mase vyváží třísloviny a acidita podpoří chuť omáčky. Klasický výběr je Chianti Classico.

Fussili s ragú z králika a mrkvovým mousseLahodná kombinace králičího ragú se sladším mrkvovým mousse se skvěle doplní se středně plným červeným vínem Planeta Controdanza Sicilia Noto Rosso.

Krémová a sýrová omáčka

Krémové a sýrové těstoviny mají bohatou texturu. Ke kompenzaci krémovosti se doporučují bílá vína s přirozenou aciditou. Smetanové omáčky potřebují víno, které může doplnit bohatost omáčky, aniž by ji probilo. Bílá vína s plnějším tělem než Chardonnay, které vyzrávalo v dubových sudech, Chenin Blanc z údolí řeky Loire nebo z jihoafrického Paarlu. Pokud máte raději červená vína, sáhněte po lehčích vínech jako Barbera z Piemontu nebo Gamay z Beaujolais. Tyto červené nabízejí příjemnou rovnováhu smetanové omáčky, aniž by probily její chuť. Pokud krémové těstoviny obsahují houby, vyzkoušejte Pinot Nero (Pinot Noir) nebo Lagrein z Alto Adige. Zemité tóny vína krásně doplňují chuť hub.

Sýrové těstoviny a víno

Pokud jde o kombinaci vína se sýrovými těstovinami, máte mnoho možností. Spaghetti Carbonara, Fettucine Alfredo nebo Cacio e Pepe skvěle doplní suchá bílá vína jako Vementino nebo Soave. Jsou vynikající volbou, pomohou vám pročistit podnebí mezi sýrovými sousty. Nebo, pokud máte náladu na červené víno, vyberte si něco lehkého a květinového jako Pinot Nero nebo ovocnou Barbera d’Asti. Spaghetti Carbonara se dobře kombinují s ovocnými, červenými víny s příjemnou aciditou jako například Pinot Noir, Chianti Classico, Barbera nebo Montepulciano. Skvěle doplní krémovou omáčku, redukují tuk slaniny, vajíček a sýra. Rovněž můžete vyzkoušet kombinaci s bílými odrůdami jako Pinot Grigio, Soave, Gavi nebo Chardonnay.

Těstoviny se zeleninou

K těstovinám s brokolicí nebo cuketou se hodí lehké svěží bílé víno s pikantní kyselinkou. Vína odrůd Greco di Tufo nebo Trebbiano tvoří skvělou kombinaci. K pečené zelenině potřebujete víno, které zvládne i výraznější chuť. Suchá, svěží a ovocná růžová vína budou tím správným doplňkem k tomuto stylu těstovin. Recept: Pasta Primavera a TIP na víno Santa Cristina Giardino Rosé 2022

Těstoviny s mořskými plody

Špagety alle vongole nejlépe funguje suché, bílé víno s citrusovými tóny. Nepřebije jemnou chuť mořských plodů, ale dokáže vyvážit jakoukoli bohatost nebo silnou chuť česneku. Nebo můžete zkusit i lehké Rosato (italsky rosé). Tato vína jsou lehká, svěží, ovocná a minerální. Těstoviny Penne s krevetami, rajčaty a šafránem vytvářejí skvělou harmonii s Proseccem.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.