Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Další novinky v portfoliu - Nichta a Žitavské Vinice

Další novinky v portfoliu - Nichta a Žitavské Vinice

Slovenská vinařství
Nichta
Žitavské vinice

Další novinky od slovenských vinařů máme skladem. Ochutnejte vlajkovou loď vinařství Nichta a víno ze Žitavských Vinic z netradiční odrůdy Rosa.

Nový blog: Ročník 2023 slovy slovenských vinohradníků a vinařů


Nichta Signature Cuvée 25 2018

Jakub Nichta (vinařství Nichta): "Nápad vytvořit Cuvée 25 jako vlajkovou loď vinařství Nichta jsme měli v hlavách už dlouho. Ve sklepě jsme vytvořili několik pokusů, žádný však nebyl uveden na trh. Ve vinařství Nichta stavíme na třech modrých odrůdách - Dunaj, Alibernet a Frankovka modrá. Právě tyto odrůdy nám dlouhodobě ukazují potenciál v regionu Tekov. Ročník 2018 poskytl nádherně vyzrálé hrozny s výbornými parametry.Pozim byl mimořádně slunečný a teplý.Dunaj jsme sbírali 26. září 2018 při cukernatosti 28 ° NM, Frankovku modrou 26. října při cukernatosti až 19. listopadu při cukernatosti 25,5°NM.

Zajímavostí je, že odrůdy Dunaj a Frankovka odbouraly kyselinu jablečnou již ve vinici. Dunaj a Alibernet pocházejí z vinohradu Kruhy vysazeného v roce 2008 v Čajkově. Tento vinohrad se vyznačuje jílovitě-hlinitou půdou s vysokým obsahem tufu (sopečného kamene), který je patrný i na povrchu. Frankovka modrá pochází z vinohradu Baričky, který jsme vysadili na jaře v roce 2003 v katastru obce Drženice. Po fermentaci a delší maceraci se základní vína z jednotlivých odrůd stočila do nových 3 000litrových dubových sudů, kde každá odrůda vyzrávala samostatně jeden rok. Následně jsme přistoupili k blendování.

Finální blend jsme nechali rok vyzrávat dřevěných sudech různých objemů. Poslední rok před lahvováním víno zrálo v nových 225 a 500 litrových sudech z rakouského dubu Weidling. Před lahvováním jsme víno scelili a v únoru 2022 lahvovali do limitovaných lahví o objemu 0,75l, 1,5l Magnum, 3l Double Magnum a 5l Jeroboam. Víno bylo uvedeno na trh koncem roku 2022 u příležitosti 25. výročí založení našeho vinařství a nese proto název Cuvée 25. Naší snahou bylo vytvořit víno, které bude plné a elegantní s archivačním potenciálem minimálně 10+. V regionu Tekova lze vytvořit komplexní červená vína, která odrážejí místo původu."

Žitavské Vinice Rosa 2019

Odrůda Rosa byla vyšlechtěna v roce 1961 ve VÚVV v Bratislavě. Profesorka Dorota Pospíšilová zkřížila semenáč Picpoul x Frankovka modrá s Tramínem červeným. Z tohoto křížení vybrala semenáč, který zkoumala v PD Strekov ve spolupráci s Ondřejem Korpásem. V roce 2004 zařadili Rosu do ŠOS ÚKSUP a získala i právní ochranu. Od roku 2011 je registrovanou modrou odrůdou révy.

Rosa je pěstitelsky i technologicky náročná. Této výzvy se nebál Jozef Teplan a Tomáš Strelinger z Úlan nad Žitavou. V obci Černík, kde mají svůj vinohrad, vysadili také odrůdu Rosa. „Rosa má nádherný květinový profil, ve vůni nacházím stejné květiny, které pěstuji ve skleníku a na zahradě,“ říká s úsměvem Jožko Teplan. Počet lahví je limitován, vyroben byl jen jeden 225l sud vína.

Tmavá, karmínovo-červená barva. Intenzivní vůně peckového ovoce a květin se špetkou orientálních koření. Plná chuť s ovocným charakterem a hladkými taniny. Dotek hořké čokolády v dochuti. Skvělé víno do gastronomie.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.