Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Valentýnské párování s jídlem

Valentýnské párování s jídlem

Párování jídla a vína

Srdíčka, svíčky, růže, hudba a romantická večeře s vínem, možná pro více valentýnský kýč. Možná letos konečně strávíte Valentýna mnohem krásnější a romantičtější než jen zajít na večeři do města.

Příprava speciálního jídla doma znamená, že se vyhnete davům lidí, kteří se chovají, jako by ještě nikdy v restauraci nejedli. Nemluvě o tom, že budete jen vy dva. Intimní večeře v interiéru a speciální láhev vína mohou učinit tento den opravdu nezapomenutelným.

Všechny tipy na jídla a párování naleznete na našem blogu.


 

Pokud jde o párování jídla a vína na Valentýna, snažte se sladit atmosféru s gradací. Vyberte vína, která vystihují jeho nebo její osobnost. Večer by měl začínat aperitivem, ne však panákem něčeho ostrého. Aperitiv má navodit romantickou atmosféru a výjimečnost večeře. Sáhněte po láhvi kvalitního šumivého vína, které se ideálně páruje s malými kanapkami.

Přirozeně svěží styl šumivých vín se perfektně hodí například k čerstvým mořským plodům nebo ústřicím. Ústřice a Champagne je klasické a ověřené afrodiziakum.

Bílé a růžové víno se hodí k rybám, k drůbežímu masu nebo těstovinám s bílou omáčkou. Skvělá ryba si zaslouží dobré a kvalitní víno. Připravte si například grilovaného lososa s čočkovým salátem ak němu své polovičce nabídněte Champagne Ayala Rosé. Tip na recept s lososem a párování.

Výborná kombinace je také kachní játra s cibulovým chutney s toastem. Skvělým partnerem může být šumivé víno v kategorii brut nebo extra brut, které dokáže velmi dobře redukovat tuk. Také i bílé víno odrůdy Ryzlink rýnský nebo Gewűrztraminer, ne však ve sladké verzi. Vyzkoušíte komplexní Gewűrztraminer Turckheim, který skvěle doplní jemně sladší chuť jater a cibulového chutney. Zároveň jeho kyselinka zredukuje plnost jídla. 

Pokud má vaše polovička ráda italskou kuchyni, můžete se nechat inspirovat lehkými, rychlými a hlavně chutnými chuťovkami s Proseccem. Tip na recepty a párování s bublinkami.

Červené jako láska

Červené víno se obecně nejlépe hodí k červenému masu. Tradičně se steaky spojují s červenými víny. Obsahují taniny a alkohol, které mohou pomoci vyzvednout bohatost steaku.

I když nemůžete mít rib eye steak ve stylu restaurace, můžete si jej upéct doma a spárovat s plným červeným vínem. Překvapte svou drahou polovičku a připravte mu kvalitní steak s chimichurri omáčkou.

Nejlepším společníkem k připravenému jídlu je plný a bohatý Malbec s vyšším podílem tříslovin a jemnou svěží kyselinkou například z vinařství Norton nebo Rutini. Možná si večer zatančíte i argentinské tango. Tip na recept a párování.

Jahody jsou často spojeny s romantikou. Historicky se jahody datují do starověkého Říma, kde se ovoce spojovalo s Venuší, bohyní lásky.

Díky své jasně červené barvě se staly lákavým dezertem na Valentýna. Víno ONA z vinařství Pavelka bude krásně ladit s přirozenou sladkostí jahod a krémem Mascarpone. Svěží kyselinka vína zvýrazní svěžest. Tip na recept a párování

 

Čokoláda = vášeň

Když myslíte na Valentýna, myslíte na čokoládu. Ať už jde o dárek nebo dezert, čokoláda symbolizuje náklonnost, luxus, vášeň a smyslnost. Ať jste se narodili ve 20. letech 20. století, v roce 2000 nebo kdekoli mezi tím, můžete najít ročník narození svého milovaného a darovat mu ročníkové portské víno. Hustý a bohatý charakter portského vína připomíná čokoládu. Víno a čokoláda je afrodiziakum. Barva čokolády by měla ladit s vínem, čím je čokoláda silnější a intenzivnější, tím víno musí být plnější. Tip na recept a párování.

A nezapomeňte, že Valentýn nemusí být jen jeden den v roce, ale každý den byste měli tím nejbližším říci, že vám na nich záleží a obdarovat je třeba i lahví vína z nabídky wineplanet.cz

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.