Zpět Detailní filtr
Zpět
Champagne Rosé - elegance a rozmanitost

Champagne Rosé - elegance a rozmanitost

Ayala
Champagne
Champagne Palmer & Co

Jednou z velmi důležitých vlastností růžového Champagne je jeho přitažlivost. Vzhledem ke své barvě, od růžové přes měděnou po oranžovou až po lososovou, má svůj půvab. Smyslné a elegantní, není divu, že právě na Valentýna se mnozí obracejí k růžovému Champagne.


Champagne Rosé je šumivé víno, vyrobené zejména modré hrozny odrůdy Pinot Noir a Pinot Meunier. Pinot Noir dodává vínu strukturu, Pinot Meunier tělo. Růžovou barvu má na svědomí macerace slupky hroznů ve šťávě, která jej zbarví. Chardonnay se také používá také při výrobě růžového Champagne. Růžové Champagne se původně pilo jen přes léto, ale dnes celoročně.

Veuve Clicquot Rosé bylo prvním Champagne, které se komerčně prodávalo již v roce 1775. Nedávno objevené dokumenty však naznačují, že další francouzský dům Ruinart vyráběl a prodával Champagne Rosé již v roce 1764.

Růžové Champagne se vyrábí podle dvou základních metod. Nejběžnějším způsobem výroby růžového Champagne je smíchání bílého a červeného moštu s malým množstvím červeného vína, obvykle Pinot Noir nebo Pinot Meunier, obvykle 5% - 15%. Takto vzniká růžové Champagne pomocí míchání – assamblage. Champagne je jediné francouzské víno, které lze vyrobit technikou míchání.

Druhý způsob se nazývá saignée – francouzský výraz pro „krvácení“. To znamená, že trocha barvy ze slupek červených hroznů se uvolní při lisování. Barvivo ve slupkách hroznů zabarvují šťávu a při macerování šťáva získává přirozenou barvu. Způsob zpracování určuje barvu a chuť Champagne. Pinot Noir nebo Pinot Meunier jsou jedině modré odrůdy používané pro Rosé de saignée, které dodávají hlubší růžovou barvu a intenzivnější chuť červeného ovoce.

Obě metody produkují vysoce kvalitní růžové Champagne. Zatímco metoda míchání může poskytnout jednotnější barvu a přesnější kontrolu nad chutí, metoda saignée přináší Champagne, které jsou komplexnější, aromatičtější a bohatší. Faktem zůstává, že kvalita hroznů a zručnost vinaře jsou nezbytné pro výrobu výjimečného růžového Champagne.

Champagne Ayala Brut Rosé Majeur 

Rosé Majeur ztělesňuje rafinovanost a delikátnost Ayaly. Chardonnay z větší části přináší svěžest z 24 výjimečných crus. Co se týče míchání a vinifikace, nic není ponecháno náhodě. Jemné tóny vznikají z červeného vína, přidaného do směsi v malém množství 6 %.

Toto tiché víno je vyrobeno výhradně z hroznů Pinot Noir z Grand cru vinic v Aÿ. 51% Chardonnay, 39% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. Nízká dozáž 6 g/l. Odhaluje svůdný buket červeného ovoce, jahod, malin, náznak cassisu umocněný svěžestí a jemností, kterou dodává vysoký podíl Chardonnay. Skvěle doplní filet z lososa, jehněčí kotlety nebo dokonce koláč s červeným ovocem.

 

Champagne Palmer & Co. Rosé Solera

Palmer & Co vytvořil rosé spojující výjimečnou ovocnost. Unikátní rosé, které vzniká přidáním rezervních vín vyzrávajících způsobem Solera. V tomto systému červené víno dozrává v dřevěných sudech, které se každoročně částečně vyprázdní a poté se naplní mladším ročníkem. Postupem času se tak vytvoří velmi vyvážená směs.

Základem je hrozny z Riceys. Podíl rezervních vín je 35%. Dozáž je na úrovni 8 g/l. Senzoricky kombinuje ušlechtilost, ovocnost a finesu s dotekem kořeněných tónů. 45% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 15% Pinot Meunier. Intenzivní vůni dominuje energizující aroma lesních jahod s lehkými tóny červeného a černého rybízu. Chuť je plná, ovocná a zároveň svěží a elegantní.

Přečtěte si: Champagne Palmer & Co – terroir v každém doušku

 

Champagne Rosé nepřestává přitahovat nové spotřebitele. Za posledních deset let se prodej více než zdvojnásobil. Dnes představuje více než 17 % prodeje Champagne ve Francii a téměř všichni výrobci vyrábějí také rosé.

Většina růžových Champagne je v kategorii Brut, jsou ideálním aperitivem. Jeho barva může naznačovat, že se perfektně kombinuje s uzeným lososem, krevetami, raky nebo humry. Japonská jídla, jako je sushi a sashimi, se také hodí k bohatším růžovým Champagne. Vyzkoušejte k Champagne Rosé kachní prsa s třešňovou nebo pomerančovou omáčkou. Růžové Champagne může být výborné ik méně sladkým, ovocným dezertům, například k reveňovému a jahodovému crumble.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.