Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Grill & Chill s vínem – Jaké víno párovat ke grilovaným jídlům

Grill & Chill s vínem – Jaké víno párovat ke grilovaným jídlům

Párování jídla a vína

Léto je tady a vy víte, co to znamená. Je čas začít grilovat! I když je grilování venku často spojeno hlavně s pitím piva, neexistují žádná pravidla, která by říkala, že si k burgeru nemůžete vychutnat sklenku vína. Párování vína a grilovaných pokrmů je jednodušší, než jste si mysleli. Správně vychlazená sklenice vína dokáže překvapivým způsobem oživit chutě vašich oblíbených letních jídel. Když příště rozpálíte gril, použijte tuto příručku, která vám pomůže vybrat perfektní víno.

Vhodný výběr vín od sommeliérky naleznete zde.


Červené víno v horký letní den? Klidně!

Během horkých dnů budete chtít něco chladného k pití. Pokud milujete červené víno, nemusíte se cítit vynecháni. Pro lehčí červená vína se teplota podávání pohybuje kolem 14 °C a plnější červená by se měla podávat kolem 18 °C. Jak si jednoduše vychladit červené víno? Vložte láhev do chladničky nebo kbelíku s ledem a vodou na 15 minut.

Burgery

Burgery jsou klasickým grilovaným jídlem. Existuje mnoho druhů hamburgerů, které můžete vyzkoušet. Pro klasické hovězí hamburgery doporučuji středně plná až plnější červená vína s dobrou taninovou strukturou, která si poradí s hovězím masem. Cabernet Sauvignon z nového světa je solidní volba.

Můžete se také rozhodnout pro Tempranillo nebo vína z Côtes du Rhône. Pokud se rádi pouštíte do omáček, myslete na jejich výrazné chutě. Pikantní hamburgery s jalepeños s omáčkou jsou nejlepší s červeným vínem s nízkým obsahem tříslovin nebo růžová vína. Pokud jste milovníkem sýrů, sáhněte po bílém víně. Chardonnay nebo Cava si poradí se smetanovou bohatostí cheeseburgeru. Pro krůtí hamburgery si vyberte svěží, ovocnou Barberu nebo Pinot Noir. Můžete si také vybrat bohaté bílé víno jako Chenin Blanc.

Sommeliérka doporučuje: Bodegas Felix Callejo Flores de Callejo 2020Arnoux & Fils Aimé Arnoux Côtes du Rhône 2020, Prunotto Fiulot Barbera d´Asti 2020

Vegetariánské hamburgery

Pokud jste na rostlinné stravě, nezapomněli jsme ani na vás. Většina vegetariánských hamburgerů se dobře pojí s květinovým, aromatickým bílým vínem jako Gewürztraminer nebo Chardonnay. Čerstvá, grilovaná zelenina, jako je cuketa, dýně a paprika se dobře kombinuje s Veltlínským zeleným, lehkým bílým vínem s kořeněnými tóny a kyselinkou nebo suchým růžovým vínem.

Sommeliérka doporučuje: Elena Walch Selezione Gewürztraminer 2021Zind Humbrecht Gewurztraminer Turckheim, BIO 2019Emiliana Adobe Chardonnay BIO 2021Mascota Vineyards OPI Chardonnay 2020

Grilované kuře

Podobně jako BBQ žebírka, i BBQ kuře se hodí k červeným, ovocně kořeněným vínům. Pokud však máte rádi grilované kuře bez bbq omáčky, sáhněte po bílém víně jako například Rulandské šedé nebo suchý Ryzlink.

Sommeliérka doporučuje: Vinárstvo Rariga Rulandské šedé 2020Pavelka Pinot Gris 2020VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rizling vlašský BIO 2018Špalek Ryzling rýnsky z velkého sudu, BIO 2020

Steaky a žebírka

Steak si můžete vychutnat po celý rok. Nejlepší je však čerstvý z grilu. Podobně jako u hamburgerů, steak se dobře kombinuje s výraznějšími červenými víny jako Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Malbec. Žebírka se obvykle potírají barbecue omáčkou. Výrazné, kořeněné chutě Malbecu se perfektně hodí k bbq omáčce. Také Syrah s příchutí bobulového ovoce nebo Carménère s výraznými ovocnými tóny a pepře, jsou také skvělou volbou.

Sommeliérka doporučuje: Mascota Vineyards La Mascota Malbec 2020Emiliana Carménére BIO 2020, Santa Cristina Toscana Rosso 2019

Losos

Pokud rádi grilujete lososa, bude to chtít lehké bílé víno jako například Veltlínské zelené nebo Sauvignon Blanc. Můžete také použít lehké, ovocné červené jako Beaujolais nebo suché růžové víno.

Sommeliérka doporučuje: Špalek Veltlínske zelené V.O.C., BIO 2020Domaine Laporte Sancerre Les Grandmontains Rosé 2019

Sladké dobroty

Párování vína a grilování nemusí být vždy slané. Může být také sladké! K dezertům s grilovaným ovocem, jako je například grilovaná broskev, si můžete nalít lehké šumivé víno jako je Prosecco nebo sladší bílé víno, jako je Muškát nebo Tokaj s tóny medu a rozinek. Sladké a čokoládové dezerty se hodí portské ruby.

Sommeliérka doporučuje: Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore BrutOstrožovič Special Collection Muškát žltý 2020

Víno není jen luxusní nápoj, víno se skvěle hodí k neformálnímu grilování. Takže už jen rozpálit gril a vybrat si to správné víno.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.