Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Panna Cotta s jahodovým pyré - RECEPT a tip na víno

Panna Cotta s jahodovým pyré - RECEPT a tip na víno

Nichta
Párování jídla a vína

Hurá, právě přichází sezóna jahod. Pomalu se v zahradách objevují tyto šťavnaté červené plody a Lenka si proto pro vás připravila lehký, smetanově vanilkový dezert s jahodami. K Panna Cottě s jahodovým pyré nejen barvou, ale i chutí doporučujeme vyzkoušet sladké, růžové víno Cabernet Sauvignon Rosé s číslom 66 z vinařství Nichta.


Panna Cotta s jahodovým pyré

 

Čas přípravy: 30 min 

Počet porcí: 2  

Recept připravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno doporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inspirujte se dalšími recepty na našem blogu.

 

Ingredience
 
300 ml smetany na šlehání 
1 vanilkový lusk
50 g práškového cukru
3 plátky želatíny 
 
Jahodové pyré 
300g jahod 
2 lžíce jahodového džemu
40 ml vody

Postup 

1.  Smetanu a cukr dáme do hrnce, přidáme zrníčka z vanilkového lusku a také samotný lusk.

2.  Na mírném ohni mícháme. Vroucí smetanu odstavíme a s ponorným mixérem asi minutu šleháme do jemné pěny.

3. Do horké směsi přidáme plátky želatiny a stále mícháme na mírném ohni, dokdy se nerozpustí, udržujeme asi na 80 stupních Celsia, nesmí se vařit.

4. Když se zcela rozpustí, vlijte do formiček. Například já jsem použila malé formičky na pudink.

5. Odložíme do chladničky na 4 hodiny. Po vychladnutí panna cottu vyklopíme a můžeme ozdobit.

Jahodové pyré: Do menšího hrnce dáme 2 lžíce jahodového džemu, na kousky nakrájíme jahody a vodu. Přivedeme k varu a stáhneme z plamene. Horkou směs rozmixujeme na hladké pyré ponorným mixérem. Necháme vychladnout a můžeme podávat s lístky máty.

Jahody patří mezi nejoblíbenější letní plody v našich zeměpisných šířkách. Pro svoji chuť, vůni i vzhled mají důležité místo v kuchyni. Neméně důležité jsou také pro naše zdraví a krásu, protože jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálních látek. Jahody obsahují z 90 % vody a jsou bohatým zdrojem vitamínů. Obsah vitamínu C v jahodách je téměř srovnatelný s citrusovými plody. Jahody mají antioxidační účinek. Ten je dokonce tak silný, že jahody patří spolu s borůvkami a brusinkami k nejsilnějším potravinovým antioxidantům vůbec. Jeden kilogram jahod denně by měl být dostatečnou ochranou proti nádorovým onemocněním.

Sommeliérka doporučuje vhodné víno 

Panna Cotta je lehký smetanový dezert, který pochází z Itálie. Lenka ho osvěžila jahodovým pyré. Jahody a smetanově vanilkový krém se lahodně spojují i samy o sobě, ovšem přidáním vína se zvýrazní ovocná chuť. Doporučuji vyzkoušet sladké, růžové víno z odrůdy Cabernet Sauvignon od Braně Nichty z Čajkova. Víno podávejte jemně podchlazené.

Doporučení sommeliérky:

Nichta Classic Cabernet Sauvignon 66 2021  

Intenzivní vůně černého rybízu a jahodové zavařeniny s jemným paprikovým tónem. Sladší, krémová chuť s bohatým ovocným projevem. Hrozny pocházejí z vinohradu Kruhy z tufové půdy. Víno obsahuje 63 g/l zbytkového cukru a 7,4 g/l kyselin. Ukázat víno na eshopu.

 

Víno Nichta 

Nichta je rodinné vinařství sídlící v srdci Čajkova, které vyrábí víno pouze z vlastních vinic. Na ploše 30 hektarů pěstuje hrozny ve vinicích Močiarno a Kruhy v katastru obci Čajkov a Baričky v katastru obci Drženice. Vinohrad Kruhy leží na místě bývalé družstevní vinice. V horní části vinice jsou kořeny osázeny v čistém tufu. Hrozny v těchto částech dozrává do vyšších cukernatostí, proto se zde pěstuje zejména Tramín červený a Ryzlink rýnský.

Vinohrady na Močiarném s odrůdami Pesecká Leánka, Devín a Ryzlink vlašský jsou jedny z nejvýše položených na Slovensku. Shora jsou ohraničeny lesem a pouhých pár metrů od konce řádků začínají Štiavnické vrchy. Vinohrad Baričky byl vysázen na jaře roku 2003. Půda zde je těžká a jílovitá. Na ploše 7 hektarů vinařství pěstuje odrůdy Frankovku modrou a Veltlínské zelené doplněné Muškátem moravským a Chardonnay. V nabídce vinařství najdete vína bílá, růžová, červená i šumivá, od suchých až po sladká.

 

 
Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.