Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Z čeho budeme pít víno v budoucnosti?

Z čeho budeme pít víno v budoucnosti?

Hledání láhve na víno šetrné k životnímu prostředí je pro vinařský průmysl důležitým faktorem. Výroba vína by měla být v budoucnu méně energeticky náročná a zároveň šetrná k životnímu prostředí. Jedná se o dvojí tlak na snížení spotřeby energie při výrobě vín a poté ještě větší na snížení hmotnosti láhve na přepravu, aby se snížila spotřeba paliva a tím i produkce CO2. Konečným výsledkem je, že konzument vína v budoucnu bude považovat skleněnou láhev spíše za raritu.


Green Gen Technology

Nejnovější inovace přichází s komerčním uvedením nových lahví Green Gen Technology vyrobených ze lnu. Od roku 2019 intenzivně vyvíjejí svou výrobní metodu. Inovativní vláknová vazba, která je vnitřně potažena rPET, potravinově nezávadnou vložkou, která bezpečně může obsahovat tekutinu až do 95 % alkoholu. Vzhledem připomíná klasickou láhev Luxardo Maraschino. Výhodou těchto lahví oproti tradičním skleněným je použití neenergeticky náročného lnu jako základní složky. Jsou 2-3 krát lehčí než průměrná skleněná láhev. Zakladatel společnosti James de Roany řekl: „Naším cílem je vyrábět takové láhve, které by měly co nejnižší uhlíkovou stopu, abychom mohli zásobovat francouzský, španělský a italský trh. Plánují postavit závody i na jiných kontinentech, abychom zásobovali i další trhy.“ Výrobce cognacu A de Fussigny začal používat tento typ láhve a dokonce letos se k nim přidá i vinařství v Bordeaux Maison Wessman.

Papírová láhev na víno

Podobně v Ipswichi v Anglii společnost Frugalpac vytvořila novou papírovou láhev s lehkou plastovou vložkou. Firma spolupracuje s italským výrobcem vína Cantina Goccia. Výsledné láhve jsou velmi lehké s hmotností pouhých 83 g v porovnání se skleněnými láhvemi. Láhev je z 94 % recyklovatelná. Konečným cílem společnosti však není být výrobce lahví, ale vytvořit stroje a nainstalovat je na místa po celém světě. Jak řekl zakladatel Malcolm Waugh: „V současnosti máme více než 55 odběratelů na koupi našich strojů, každý z nich dokáže vyrobit 2,5 milionu lahví ročně“.

Dokonce i známý výrobce luxusních značek, LVMH, začal plnit své Côtes-de-Provence Galoupet Nomade Rosé do ploché, 100% recyklované, plastové láhve. Navíc Château Galoupet Rosé se prodává v láhvi, která váží 499 g. Na rozdíl od typické skleněné láhve pro růžová vína z tohoto regionu, která váží 770 g.

Vyzrávání vína jen ve skle 

Na první pohled by se jako nejslibnější nové formáty jevily plastové a plastem potažené, neskleněné formáty lahví. Také vzhledem k tomu, že roztavení plastu se děje při teplotě 200 °C a u skla až 1 500 °C. Spolu se sníženou spotřebou paliva pro přepravu se výrazně snižuje produkce CO2 v obchodu s vínem. Sklo však navzdory těmto změnám ještě nějaký čas zůstane. Hlavním důvodem je, že výrobci všech těchto nových formátů lahví, ať už lněných, papírových nebo celoplastových, mají trvanlivost 12-18 měsíců, což je standardní doba obratu vín v supermarketech. Vína určená k dlouhému zrání tedy nebudou fungovat v těchto nových formátech. Úplný přechod na plasty pro 80 % vín vypitých do 12 měsíců od lahvování by mohl potenciálně skončit jako u Coca-Coly. Ta vyměnila skleněné za plastové láhve, což mělo obrovský negativní vliv na životní prostředí.

Čísla recyklace se mohou nadále zlepšovat, existuje možnost opětovného použití lahví. Skleněné lahve se mohou znovu použít 8 až 10krát v případě označených lahví a až 13krát v případě lahve bez označení. Pilotní program v Katalánsku s názvem ReWine vybudoval místní zařízení na mytí lahví a jejich následnou recyklaci, která výrazně snížila dopad na životní prostředí.

Kdy začneme správně recyklovat

Recyklace plastů zůstává však nízká, stejně jako recyklace skla. V současnosti je míra recyklace skla ve formě opětovně použitých „střepů“ 70 %. Toto je současná realita v Evropě. Recyklace plastů v celosvětovém měřítku představuje méně než 10 % veškerého vyprodukovaného plastového odpadu, přičemž podle Programu OSN pro životní prostředí v současnosti končí přibližně 85 % všech plastů na skládkách. A to i přesto, že plastové nádoby jsou součástí našich životů.

V současnosti zjevně neexistuje řešení pro boj s nádobami na víno, které by vyhovovalo potřebám řešení klimatických změn. Je však riskantní prosazovat jen jeden přístup, protože při pohledu na globální měřítko existuje mnoho překážek, které je třeba řešit, aby byl skutečně šetrný k životnímu prostředí. Existuje určité ujištění, že na této problematice pracuje několik aspektů vinařského průmyslu. Starou skleněnou láhev vína je třeba aktualizovat.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.