Zpět Detailní filtr
Zpět

Prosecco v limitované akci -25%. UKÁZAT PROSECCO

Novinka - Natural sweet vína Ostrožovič

Novinka - Natural sweet vína Ostrožovič

Ostrožovič

Region Tokaj je předurčen k výrobě přírodně sladkých vín. Rovnice Vánoce = Tokaj = Ostrožovič funguje už přes 32 let. Právě teď v předvánočním období přichází na trh novinka z vinařství Ostrožovič, nová řada vín Natural sweet. Jedná se o unikátní kolekci vín, vyrobenou ze tří tokajských odrůd, které dozrály na sluncem zalitém vinařském honu Chotár, chráněném Slanskými vrchy.


Při této příležitosti jsme vyzpovídali p. Kičina, který pracuje pro vinařství Ostrožovič, aby nám prozradil více o nové kolekci tokajských vín.

V tomto předvánočním období vinařství Ostrožovič přichází s novou řadou vín Natural sweet. Můžete nám ji představit? Jaký příběh stojí za víny Natural sweet?

V našich vinicích každoročně dozrává unikátní hrozny, ze kterých vyrábíme vína v různých kategoriích. Kromě Tokajů jsme v roce 2021 vyrobili novou kolekci tří tokajských odrůd s přívlastkem bobulový výběr. Zbytkový cukr v těchto vínech je čistě přírodní. Symbolem etikety se stalo pohoří Slanské vrchy, které činí srážkový stín vinařské oblasti Tokaj a je tak jedním z hlavních důvodů, proč je Tokaj Tokajem.

Tato řada obsahuje tři vína tradičních tokajských odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Všechna tři vína jsou v kategorii bobulový výběr. Byl to záměr?

Ano, měli to být naše 3 nové bobule. Tato kolekce je naší srdeční záležitostí a při tvorbě vín i etikety jsme strávili spoustu času, než jsme byli opravdu spokojeni.

Můžete nám blíže popsat výrobu vín Natural sweet?

Základem výroby těchto vín je vyzrálé hrozny, které byly ve vysoké míře napadeny ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Ta je základem tokajských putňových vín. Na rozdíl od Tokajů jsme toto hrozny zpracovali reduktivní metodou. Hrozny byly odkaleny a fermentace probíhala při nízkých teplotách kolem 13 stupňů Celsia. To dodalo vínům speciální aroma.

 

Které z těchto tří vín je vaším osobním favoritem?

Každé z nich osloví a zaujme, ale mým favoritem je Lipovina. Možná je to tím, že víno zrálo 3 měsíce v dubových sudech, čímž se krásně nadýchalo. vín je vaším osobním favoritem?

Blíží se Vánoce, proč by neměly chybět vína Ostrožovič na vánočním stole?

Tokaj k vánocům absolutně patří, protože je to slovenské zlato a široká škála vůní a chutí navodí tu správnou vánoční atmosféru. Přímo k Vánocům máme vytvořený produkt – je to vánoční kufřík, který obsahuje kolekci 6 vín z naší produkce. Tato vína jsou vhodná ke klasické slovenské štědré večeři.

Naleznete v něm vína pro jednotlivé chody. Například ke zelňačce je výborným společníkem tokajské samorodné suché 2008. Toto víno je i velmi dobrým aperitivem. Pro vánoční pohodu doporučuji Tokaj cuvée, slámové víno ročník 2021.

Vinařství Ostrožovič

Od roku 1990 píší svůj příběh manželé Ostrožovičovi v nejmenší vinařské oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naše vinařská oblast s apelačním systémem podobným jako ve vyspělých vinařských zemích. Dnes hospodaří na 65 ha vlastních vinic, na nejkvalitnějších honech Tokaje - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodařují systémem integrované produkce hroznů. Lehké tufové půdy poskytují dokonalé prostředí pro pěstování hroznů a ve výjimečných tufových sklepech zrají tokajská vína.

Tokajské výběry se vyrábějí tradiční oxidativní metodou z odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Podle počtu puten na tzv. gönský sud (136 litrů) se rozlišují tří- až šestiputňová vína, která jsou srdeční záležitostí pana Ostrožoviče. Vinařství produkuje i vynikající reduktivní vína v řadě Special Collection, či unikátní slámová vína z tokajských odrůd. Vína od Ostrožoviče jsou nedílnou součástí vinné kultury Slovenska a povinnou zastávkou pro ty, kteří hledají genius loci ve víně.

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.