Zpět Detailní filtr
Zpět

SUMMER SALE - vína v akci -30% NAJDETE ZDE

Ročník 2021 v Burgundsku

Ročník 2021 v Burgundsku

Albert Bichot

Ročník 2021 byl pro burgundské vinohradníky výzvou až do posledního dne. Jarní mrazy v dubnu, velmi brzký začátek vegetace až po zářijovou sklizeň, byl charakterizován několika velkými výkyvy počasí. Vinohradníci museli být mimořádně aktivní a pozorní. Jediná chvíle odpočinku přišla s kvetením, které bylo ideální pro tvorbu plodů. Tvrdá práce byla nakonec odměněna úspěchem, nízké objemy šly stranou. François Labet, spolupředseda BIVB potvrdil svůj názor, „Malá, ale krásná úroda ročníku 2021.“


Kromě nízkých výnosů, které byly způsobeny mrazem v dubnu a krupobitím v červnu v určitých částech Mâconnais, hrozny byly pečlivě tříděny ve vinohradech i ve vinařství. Rozmarné počasí v červenci a začátkem srpna podnítilo rozvoj houbovitých chorob, ale ty se naštěstí podařilo dostat pod kontrolu i díky snahy vinařů a také návrat suchého počasí v srpnu.

Všeobecný názor je, že rok 2021 je zajímavý ročník, protože vyžadoval skvělou techniku, dovednost a výroba vína musela být velmi přesná. Přestože fermentace proběhla rychle, člověk musel věnovat velkou pozornost extrakci taninů a barvy v případě červených i bílých vín. Mošty mají dobrý aromatický potenciál a naznačují styl, který oceňují fanoušci vín Bourgogne. Ročník 2021 bude klasický a elegantní.

 

Počasí formovalo ročník 2021

Po třech letech, kdy sklizeň probíhala již v srpnu, ročník 2021 znamená návrat k tradičním datům sklizně pro Burgundsko. Sklizeň začala 18. září. Výsledkem byly nízké výnosy. Sběr trval mnohem kratší než obvykle a všechny hrozny byly sklizeny do začátku října. S nepředvídatelným počasím během celého léta, s několika brutálními změnami teploty a lokalizovaného deště museli vinohradníci tvrdě pracovat až do konce.

V zimě 2020-2021 se střídaly období mírného a chladného počasí. Celkově však bylo mírnější a vlhčí než průměru v letech 1981-2010. Počasí se v polovině března prudce ochladilo, výraznější oteplení přišlo během velikonočního týdne od 29. března do 3. dubna. To náhle stimulovalo růstový cyklus révy a během několika dní začátkem dubna, vinohrady hlavně s odrůdou Chardonnay, dosáhlo střední fáze rašení. Následovala velká změna počasí v noci 4. dubna. Nad oblast sestoupila obrovská masa polárního vzduchu a přinesla jarní mráz, zejména mezi 6. a 9. dubnem klesla teplota pod -8 °C.

 

 

To ovlivnilo celou vinohradnickou oblast Burgundska a křehké pupeny, které se právě objevily, byly výrazně poškozeny. To mělo obrovský vliv na budoucí výnos, ale nebylo možné odhadnout ztrátu, protože poškození bylo nerovnoměrně rozloženo mezi vinicemi. Vinná réva byla touto epizodou otřesena a dlouho jí trvalo, než se vrátila k růstu. Počasí bylo vlhčí a chladnější než obvykle.

Kvetení pak proběhlo mimořádně rychle díky teplému a suchému počasí, které poskytovalo ideální podmínky pro opylení a násadu plodů. Střední datum kvetení (když 50 % květin odkvetlo) bylo blízko tomu jako v roce 2019. Mezi 13. červnem pro Chardonnay v Mâconnais a 18. červnem pro Pinot Noir na Côte de Nuits. Začátkem června se teplota vrátila k normálu a od 8. června se náhle zvýšila.

 

 

Pohodový začátek léta

Od konce června do začátku srpna se spustil déšť. Réva rostla velmi rychle, což vyžadovalo práci ze strany vinohradníků, přičemž pěstování révy se ukazuje jako mimořádně časově náročné. Museli také čelit hrozbě nemocí, které se objevovaly.

V polovině srpna si vinohradníci konečně odpočinuli s návratem dlouhého suchého a teplého počasí. Suché počasí a severní vítr nechal hrozny postupně dozrát. Konec srpna znamenal začátek období podzimního počasí, které pokračovalo až do sklizně. Vinaři museli denně sledovat fenolovou zralost hroznů, přičemž se bralo v úvahu počasí, aby se sklízelo v požadované zralosti.

Sklizeň hroznů pro Crémant de Bourgogne začala 8. září v jižní části Bourgogne, přičemž sklizeň pro tichá vína začíná kolem 18. září. Netradičně hrozny odrůdy Pinot Noir, Gamay a César byly z hlediska zralosti nejpokročilejší, zejména Pinot Noir. Mnozí začali sklizeň s modrými odrůdami, aby zachytili dobrou zralost hroznů. Chardonnay dozrálo o něco později, pravděpodobně v důsledku stresu způsobeného mrazem.

Výnosy byly velmi smíšené. Vinohradníci se museli vypořádat s nízkými objemy a nejvíce postiženého mrazem nebo krupobitím. Pro hrozny to vyžadovalo drastické třídění u révy i při příchodu do vinařství.

 

Michael Apstein, autor a přispěvatel Decanter burgundských vín, ocenil svěžest a koncentraci mnoha degustovaných vín z ročníku 2021. „Vína jsou mnohem lepší než naznačuje popis ročníku, bílá vína se vyznačují krásnou intenzivní aromatickou. Červená vyjadřují typickou svěžest a eleganci Pinot Noir. Po několika teplých ročnících se ročník 2021 vrací zpět k burgundskému klasickému stylu."

Newsletter
Pohlídejte si slevy a akce na víno

V newsletterech Vám budeme posílat aktuální akce na víno, tipy na výhodné balíčky a další zajímavé informace ze světa vína. Z našeho newsletteru se můžete kdykoliv odhlásit v jeho spodní části.